Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Έβρος

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον βόρειο Έβρο αλλά και στις παρέβριες περιοχές, αφού οι ποσότητες των υδάτων που εισρέουν από τη Βουλγαρία είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πλημμύρες μεγάλων εκτάσεων, ενώ απαιτείται και εκκένωση χωριών.  Με απόφαση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Σε προληπτική εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών προσανατολίζονται οι αρχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίκειται εισροή μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου. Πρόκειται για τμήματα των χωριών Ορμένιο , Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας.
Παράλληλα, θα υπάρχει υψηλή επιφυλακή και ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε απόψε στο Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων νομού Έβρου στην Ορεστιάδα.
Στην ενδεχόμενη εκκένωση αποφασίστηκε να συμμετέχουν οχήματα των δήμων, του στρατού και της αστυνομίας, ενώ στις περιοχές αυτές θα υπάρχει και έντονη παρουσία του στρατού και της ΕΜΑΚ-Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδων διάσωσης εθελοντών για συνδρομή.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, εκτιμάται ότι αν η εισροή των νερών από τη Βουλγαρία συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα και ροή, ενδέχεται να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα μεγαλύτερα των καταστροφικών πλημμυρών που συνέβησαν στην περιοχή το 2006, όταν η ταχύτητα των νερών είχε αγγίξει τα 1800 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο.
Σήμερα η εκτίμηση για το δυσοίωνο σενάριο είναι ότι τα νερά, με την ταχύτητα που εισέρχονται, είναι δυνατόν να ξεπεράσουν τα 2100 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο.
Ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και στις επόμενες ώρες ενδεχομένως θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οδηγίες

Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια από τη Βουλγαρία, δια του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων Άρδα και Τούντζα, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες θα παρατηρηθούν φαινόμενα κατακλυσμού σε όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά, σταδιακά, από βορρά προς Νότο.. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι πρέπει:
-Nα απομακρύνουν αμέσως, αγροτικό εξοπλισμό, ζώα και κάθε χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται σε πιθανή περιοχή κατάκλισης και μπορεί να μεταφερθεί.
-Να μη βρίσκονται μόνοι τους σε αγροικίες.
-Να μην κυκλοφορούν άσκοπα πεζοί, με αυτοκίνητα ή γεωργικούς ελκυστήρες.
-Να μην  πλησιάζουν αναχώματα και άλλα επικίνδυνα σημεία.
-Να μη διέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, εάν δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για το βάθος του νερού και την κατάσταση του οδοστρώματος που δεν είναι ορατό.
-Να παρακολουθούν συνεχώς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνα, τηλεόραση)
-Να έχουν πρόνοια για ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος  και να είναι εφοδιασμένοι με φανούς.
-Να έχουν συνεχώς ενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα και να τα έχουν φορτισμένα.
-Να έρθουν σε συνεννόηση με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα για αλληλοενημέρωση.
-Να έχουν πρόνοια για την έγκαιρη απομάκρυνση ατόμων με κινητικά προβλήματα όπως υπερήλικες, αναπήρους κλπ.
-Να έχουν τα αυτοκίνητα τους γεμάτα με καύσιμα.
-Να συμμορφώνονται άμεσα στις οδηγίες και υποδείξεις των πολιτικών και αστυνομικών Αρχών.
-Οι κάτοικοι των οικισμών. που και κατά το παρελθόν αντιμετώπισαν παρόμοια περιστατικά, να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο εκκένωσης των σπιτιών τους. Κατά συνέπεια πρέπει να έχουν έτοιμα, ρουχισμό και λοιπά εφόδια που θα  διευκολύνουν τη διαμονή τους σε χώρους φιλοξενίας που θα τους προσφέρουν συγγενικά η φιλικά πρόσωπα ή οι Αρχές.