Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Διαμαρτυρία πολιτών στη Βύσσα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην πλατεία της Νέας Βύσσας, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα εγκαίνια του επιχειρησιακού κέντρου επιτήρησης συνόρων, φορείς και πολίτες που αντιδρούν στην κατασκευή του φράχτη, αναφέρει η ΕΡΑ Ορεστιάδας. «Η κατασκευή του φράχτη δε μπορεί να αναχαιτίσει τις ροές μη νόμιμων μεταναστών, παρά μόνο να τις μετατοπίσει σε άλλα, πιο επικίνδυνα περάσματα», υποστηρίζει η πρωτοβουλία Stop Evros Wall...
επισημαίνοντας παράλληλα πως «ένα τέτοιο ανούσιο έργο θίγει βαθύτατα την αξιοπρέπεια των κατοίκων του Έβρου και στιγματίζει ολόκληρο το νομό στη συνείδηση κάθε νοήμονα ανθρώπου».
«Είναι χρέος όλων μας να βάλουμε φράχτη στα σχέδιά τους, απέναντι στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό απαντάμε με “αντίσταση- αλληλεγγύη- αξιοπρέπεια” αναφέρει η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας ενώ η Λαϊκή Συνέλευση Αγανακτισμένων Αλεξανδρούπολης χαρακτήρισε “ανεπιθύμητο στον Έβρο” τον υπουργό Προστασίας τονίζοντας πως “το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ζήτημα ανθρωπιστικό, διεθνές και ευρωπαϊκό και έχει βαθιά αίτια”. Παράλληλα σημειώνει πως “η εβρίτικη κοινωνία δοκιμάζεται καθημερινά και το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η περαιτέρω εξοικείωσή της με εικόνες καθημερινής φρίκης πνιγμένων μεταναστών, γεμάτων νεκροτομείων και μαζικών τάφων, γιατί αυτό θα είναι το μόνο αποτέλεσμα δημιουργίας φρακτών...».
Οι κάτοικοι στα σύνορα λένε ότι από την ημέρα που εξαγγέλθηκε η κατασκευή του φράχτη οι διακινητές έχουν αλλάξει δρομολόγια και χρησιμοποιούν τα περάσματα νοτιότερα, κοντά στο Σουφλί. Από την αρχή του έτους τρεις λαθρομετανάστες βρέθηκαν πνιγμένοι στον Εβρο και άλλοι δύο αγνοούνται. Το 2011 συνολικά 54.974 άνθρωποι διέβησαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, περίπου 8.000 περισσότεροι από το 2010.

Υποδοχή από νεκροφόρες

Μεταξύ των τοπικών πολιτικών στελεχών που μετέβησαν νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» για την υποδοχή των κ.κ. Παπουτσή και Όθωνα, βρέθηκαν και δύο νεκροφόρες, από γραφεία τελετών της περιοχής, οι ιδιοκτήτες των οποίων θέλησαν έτσι να διαμαρτυρηθούν για τη φορολογία που έχει επιβληθεί στον κλάδο. Όπως είναι γνωστό, οι ιδιοκτήτες Γραφείων Τελετών πλήρωσαν φέτος τέλη κυκλοφορίας ύψους 1680 € για κάθε νεκροφόρα, αφού τα οχήματα έχουν χαρακτηριστεί ως «ΙΧ πολυτελείας».