Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Economist: H Ελλάδα γύρισε 12 χρόνια πίσω


Τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει 12 χρόνια πίσω, ωστόσο απέφυγε τον θάνατο και ίσως καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία της, αρκεί οι νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν πιστά υπογραμμίζουν τα δύο άρθρα που αφιερώνει στην Ελλάδα το βρετανικό οικονομικό περιοδικό «The Economist».Το δεύτερο πακέτο διάσωσης είναι αναμφίβολα σαφώς καλύτερο από το πρώτο, αφού αναγνωρίζονται τα λάθη που υπήρχαν και καθιστά ηπιότερους τους στόχους για το έλλειμμα του 2012, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν την ανάπτυξη, εκτιμά το Economist.
Σημαντικό θεωρεί επίσης το γεγονός ότι την 1η Μαρτίου οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν για ν' αποφασίσουν για την διεύρυνση του Ταμείου Διάσωσης ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ύφεση στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την περσινή.
Όλα αυτά όμως τα αισιόδοξα μηνύματα μπορούν ν' ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, επισημαίνεται στο άρθρο. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται πιστά. Αυτό όμως σημαίνει ότι συνεχώς θα κλονίζεται η αντοχή των πολιτών στα σκληρά μέτρα λιτότητας, με κίνδυνο να προκληθούν κοινωνικές εξεγέρσεις.
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα πάντα με το Economist, είναι ότι η πρόσφατη ρευστότητα που προσέφερε η ΕΚΤ στις τράπεζες, ίσως αποδεχτεί μόνο ένα καταπραϋντικό φάρμακο αλλά όχι αυτό που θα θεραπεύσει την ασθένεια, γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένας εθισμός στο εύκολο χρήμα και ν' ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία. Αυτές οι εκτιμήσεις, καταλήγει το δημοσίευμα, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ευρώ-κρίση είναι ακόμα μακριά από την οριστική επίλυση της.

Ολική επαναφορά

Παράλληλα σε δεύτερο άρθρο του περιοδικού διαπιστώνεται πως η κρίση στην ελληνική οικονομία έχει γυρίσει τη χώρα 12 χρόνια πίσω, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «μέτρηση Προυστ» του Economist που αποτιμά επτά βασικές οικονομικές παραμέτρους.
Οι συντάκτες του περιοδικού «εισάγουν» τον... λογοτεχνικής έμπνευσης δείκτη Προυστ που ουσιαστικά έχει τρεις ομάδες συνισταμένων: Η πρώτη αποτελείται από την περιουσία των νοικοκυριών, την τιμή των μετοχών και χρεογράφων και την τιμή κατοικιών, η δεύτερη από την ετήσια παραγωγή και την ιδιωτική κατανάλωση και η τρίτη από τους πραγματικούς μισθούς και την ανεργία.
Βάσει αυτών, λοιπόν, η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη «επαναφορά», γυρίζοντας κατά 12 χρόνια στο 2000. Οι υπόλοιποι «υπερχρεωμένοι» της Ευρωζώνης -Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία- έχασαν μεταξύ επτά και δέκα χρόνων. Η Γαλλία έχει χάσει κάτι λιγότερο από έξι χρόνια και η Γερμανία λίγο περισσότερο από δύο. Εκτός Ευρωζώνης, οι μεν ΗΠΑ έχουν χάσει δέκα χρόνια και η Βρετανία οκτώ.
Όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, οι δείκτες που καταγράφουν περισσότερο την κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχουν καταγράψει μεγαλύτερη υποχώρηση: Ιδιαίτερα η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του '90, ενώ το πραγματικό εισόδημα γύρισε «μόλις» έξι χρόνια πίσω, σύμφωνα με το περιοδικό.

tvxs.gr