Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η ενημέρωση, όπλο κατά του AIDS

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ


Της Κικής Ηπειρώτου

Ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι νέοι, είναι προστατευμένοι απέναντι σε κάθε απειλή, πόσω μάλλον απέναντι σε αυτήν του AIDS, που τα τελευταία χρόνια «θερίζει» στην Ελλάδα. Με στόχο αυτήν ακριβώς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, δύο λύκεια της Αλεξανδρούπολης άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν τους πλέον ειδικούς. Δύο καθηγητές από την ιατρική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι μίλησαν, με απλά λόγια, για την σοβαρότατη αυτή ασθένεια, ενώ στη συνέχεια άκουσαν και τις απορίες των παιδιών.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, το «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, δια της υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, και με την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πραγματοποίησε δυο εκδηλώσεις σε Λύκεια της Αλεξανδρούπολης, στο 1ο και στο 2ο γενικό λύκειο Αλεξανδρούπολης. Ομιλητές ήταν οι καθηγητές Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, κ. Μαλτέζος και κα Τερζή, ενώ τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν συνολικά περίπου 250 μαθητές.
Οι επιστήμονες, με ενδιαφέροντα γραφικά και απλή γλώσσα, ενημέρωσαν τους νέους για την ασθένεια, τις αιτίες, τα συμπτώματα, τη θεραπεία, αλλά, κυρίως, για την πρόληψη. Σύμφωνα με έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων 15-24 ετών (94,8%) αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του προφυλακτικού στην πρόληψη του AIDS.    Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουν αποκλειστικά ένα μόνιμο σύντροφο, μόνο το 60,1% των νέων ανέφερε ότι το χρησιμοποιεί, ενώ το 37,6% ανέφερε ότι δεν το χρησιμοποιεί επαναπαυμένο στο μόνιμο σύντροφο, και στην πεποίθηση ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό!  (το 58,5% αυτών ανέφερε ότι δεν κινδυνεύει).  
Όσον αφορά την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, η πλειοψηφία των νέων (81,8%) ανέφερε ότι είχε την πρώτη του ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία μεταξύ των ηλικιών 14-19 ετών, ξεχωρίζοντας ιδίως η ηλικία 16-17 ετών (14-15: 21,8%, 16-17: 36,7% και 18-19: 23,3%),  ενώ παρατηρείται  η τάση οι μικρότεροι σε ηλικία νέοι (15-18 ετών) να έχουν νωρίτερα την πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία από ότι οι μεγαλύτεροι νέοι (22-24 ετών) στην αντίστοιχη ηλικία.   Συγκεκριμένα, το 27,4% των 15-18 ετών ανέφερε την ηλικία 14-15 (Vs. 17,8% των 22-24 ετών), ενώ το 29% των 22-24 ετών ανέφερε την ηλικία 18-19 για την πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή (Vs. 13,6% των 15-18 ετών). 


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ