Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

2012...Μια θυελλώδης χρονιά για την Ελλάδα

Ως μια χρονιά «θυελλώδη» για την Ελλάδα περιγράφει το BBC το 2012. Στην ανασκόπηση του... δίσεκτου έτους η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές συνέπειες της, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν και οι οργισμένες διαδηλώσεις. Ορόσημο η αυτοκτονία Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος. Φυσικά περιλαμβάνεται η ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου που έφεραν οι βουλευτικές εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς να ανοίγει νέα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Ο Ιανουάριος του 2012 έφερε την Ελλάδα αντιμέτωπη με την έξοδο από το ευρώ. Εδώ ένας άστεγος παρατηρεί τα τρόφιμα και τα δώρα στο Πρωτοχρονιάτικο γεύμα που διοργανώθηκε από την ελληνική πολιτεία.Όταν η ελληνική Βουλή ψήφισε τις νέες σκληρές περικοπές που απαιτούσαν οι δανειστές στις 12 Φεβρουαρίου, η Αθήνα «είδε» ορισμένες από τις πιο οργισμένες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Το πακέτο διάσωσης τελικά εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες στις 21 Φεβρουαρίου. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χτυπά στον ώμο τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Λίγες εβδομάδες αργότερα περισσότερα από 100 δισ.ευρώ του ελληνικού χρέους που διακατείχαν ιδιώτες επενδυτές «κουρεύτηκαν».
Ο Απρίλιος έφερε την σοκαριστική είδηση της αυτοκτονίας του 77χρονου Δημήτρη Χριστούλα, που αυτοπυροβολήθηκε στο Σύνταγμα απέναντι απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σε σημείωμα που άφησε ο αυτόχειρας έκανε λόγο για τις περικοπές που εκμηδένισαν την αξιοπρέπειά του. Στη φωτογραφία περαστικοί αποτίουν φόρο τιμής στο σημείο της αυτοκτονίας.
Οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάρτη έφεραν τριγμούς στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου καταρρακώθηκε ενώ ο αρχηγός της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας – στη φωτογραφία το βράδυ των εκλογών – έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και αναταραχή στους δανειστές της χώρας με την αντι-μνημονιακή ρητορική του.
Μετά την αποτυχία των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση νέες κάλπες στήθηκαν στις 17 Ιουνίου. Η συντηρητική ΝΔ ήταν το πρώτο κόμμα και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στη φωτογραφία αρχηγός του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας το βράδυ των εκλογών.
Οι εκλογές έφεραν επίσης την άνοδο της ακροδεξιάς. Το ρατσιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής πήρε ποσοστό 7% και εξέλεξε 18 βουλευτές. Στη φωτογραφία μέλη του κόμματος κάνουν πορεία στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη στις 28 Ιουνίου.
Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματευόντουσαν με τους ηγέτες της ευρωζώνης επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στις 26 Σεπτέμβρη τα σωματεία της χώρας πραγματοποίησαν την πρώτη γενική απεργία μετά τις εκλογές. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν με επεισόδια. Στη φωτογραφία ένας διαδηλωτής αντιμέτωπος με την αστυνομία.
Στις 9 Οκτώβρη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα από την απαρχή της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους περισσότερους η προσπάθεια της να πείσει τους Έλληνες ότι έχουν τη στήριξη της Ευρώπης έπεσε στο κενό. Στη φωτογραφία οι διαδηλωτές τη μέμφονται χρησιμοποιώντας ναζιστικά σύμβολα.
Ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης γίνεται πρώτο θέμα αφού δημοσιεύει μια λίστα 2000 ονομάτων με λογαριασμούς στην Ελβετία. Στη φωτογραφία κατά τη σύλληψή του στις 28 Οκτωβρίου για παράβαση της ιδιωτικότητας. Τελικά αθωώθηκε μετά από δίκη μιας ημέρας. Η υπόθεση «έσκασε» ενώ οι δανειστές πίεζαν την Αθήνα να λάβει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Στις 7 Νοέμβρη και σε κλοιό διαδηλωτών τα νέα σκληρά μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση πέρασαν οριακά από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Κατά την έλευση του χειμώνα η επιβίωση δυσχεραίνει για ολοένα και περισσότερους πολίτες. Στη φωτογραφία ένας άντρας παρηγορεί μια κωφάλαλη γυναίκα που φέρεται να απειλούσε με αυτοκτονία εξαιτίας της δεινής οικονομικής της κατάστασης. 18 Δεκέμβρη.

Tvxs.gr