Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κωνσταντινούπολη: Το «μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου» κατασκευάζει η Τουρκία

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, το οποίο θα κοστίσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι ικανό να εξυπηρετεί 150 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.
Ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή του αεροδρομίου, το οποίο θα είναι το τρίτο της Κωνσταντινούπολης και θα έχει συνολικά έξι διαδρόμους, είναι η 3η Μαΐου.
«Το νέο αεροδρόμιο θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο σε όρους επιβατών», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Υπολογίζουμε ότι ολόκληρο το σχέδιο θα κοστίσει περισσότερο από 7 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του χρηματοδοτικού κόστους».
Η κατασκευή θα γίνει σε τέσσερα στάδια και στο πρώτο στάδιο το αεροδρόμιο θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 90 εκατ. επιβατών, δήλωσε ο Γιλντιρίμ. «Η τελική ετήσια δυνατότητα του αεροδρομίου θα είναι 150 εκατομμύρια επιβάτες. Το πρώτο στάδιο θα είναι λειτουργικό το 2017», πρόσθεσε.
Η πρόσκληση για το διαγωνισμό θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι τουρκικές εταιρείες TAV και Limak είναι μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό.