Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

HELMEPA για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στις νέες γενιές

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ  ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.

Με την θερμή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και υπό την αιγίδα του Δήμου ξεκίνησε στην Αλεξανδρούπολη την Τρίτη 9 Απριλίου, η Εκστρατεία Ενημέρωσης της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες. Την υλοποίηση της Εκστρατείας σε 12 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2014, υποστηρίζει το Βρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF).
Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Πολυκοινωνικό Κέντρο του Δήμου, Ημερίδα με τίτλο «Απορρίμματα σε Θάλασσες και Ακτές: ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους!». Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, o Πρόεδρος του Πολυκοινωνικού κ. Αντώνιος Βαμβακερός και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολίτες.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δίνει ελπίδα και αισιοδοξία σε τούτη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας. Ευχαρίστησε τη HELMEPA που συμπεριέλαβε την Αλεξανδρούπολη στους σταθμούς της Εκστρατείας και εξέφρασε την επιθυμία του Δήμου για μακροπρόθεσμη συνεργασία.
Εκ μέρους της HELMEPA, ο Συντονιστής Επιμορφωτικών Προγραμμάτων κ. Σ. Βολάκης ευχαρίστησε το Δήμο και τους τοπικούς φορείς για τη θερμή φιλοξενία της Εκστρατείας, της οποίας στόχος είναι η ενημέρωση και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης κυρίως στις νεότερες γενιές. Η κα Μ. Κτιστάκη του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της ΗΕLMEPA, παρουσίασε στοιχεία για τη ρύπανση με απορρίμματα ακτών και θαλασσών στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Τη διαχείριση των απορριμμάτων και άλλες πρωτοβουλίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος παρουσίασε εκτενώς ο Πρόεδρος του Πολυκοινωνικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, κ. Α. Βαμβακερός.

Περιβαλλοντικά μηνύματα από τα σχολικά προγράμματα

Στη συνέχεια, η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, κα Ελένη Μακρυγιάννη, αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας της βιοποικιλότητας και την προσφορά του συγκεκριμένου οικοσυστήματος στην ενδυνάμωση της οικονομίας της περιοχής. Τέλος, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, κα Σ. Τσιροπούλου μίλησε για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούνται σε Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής και πώς αυτά συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αλεξανδρουπολίτισσα μαθήτρια στο Συμβούλιο της «Παιδικής HELMEPA»

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε στην Ημερίδα ο χαιρετισμός της 13χρονης Αθανασίας Γκίκα, Προέδρου του παρόντος Συμβουλίου Αντιπροσώπων του προγράμματος «Παιδική HELMEPA». Η Αθανασία, εκπροσωπώντας περισσότερα από 5.000 παιδιά-μέλη σε όλη την Ελλάδα, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των παιδιών σε αυτό το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσα από τo οποίo, όπως είπε, τα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα τον τόπο τους και πώς να τον προστατεύουν. Στη συνέχεια προβλήθηκε video με δραστηριότητες των Ομάδων  Παιδικής ΗELMEPA από το 1ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο Αλεξανδρούπολης και το Δημ. Σχολείο Νέας Χηλής, ενώ για την πλούσια περιβαλλοντική τους δράση την περσινή σχολική χρονιά βραβεύτηκαν από τη HELMEPA εκπρόσωποι των μαθητών και οι εθελόντριες εκπαιδευτικοί τους.

Εγκαίνια περιβαλλοντικής Έκθεσης της HELMEPA

Μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου κα Γ.  Μαυρανεζούλη-Νικολάου και ο Πρόεδρος του Πολυκοινωνικού Κέντρου κ. Α. Βαμβακερός εγκαινίασαν την περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο και θα λειτουργήσει μέχρι την 25η Απριλίου. Με συγκίνηση παρακολούθησαν την εκδήλωση δημότες που είχαν επισκεφθεί πριν από 19 χρόνια την περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA που είχε φιλοξενηθεί στο αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το Μάιο 1994, στα πλαίσια του εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας.
Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις 1.500 μαθητών της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης στην Έκθεση, με δαπάνες της Εκστρατείας. Για το κοινό, η Έκθεση λειτουργεί τα απογεύματα 17.30 – 19.30 και τα Σαββατοκύριακα 10.00 – 13.00 και 17.30 – 19.30.