Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μια άλλη... Νίκη της Σαμοθράκης στο Λονδίνο

 Πως θα ήταν η Νίκη της Σαμοθράκης αν επιβίωνε στην σημερινή Ελλάδα; Μπορεί στην αυθεντική της μορφή να στέκεται αγέρωχη στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ωστόσο μια διαφορετική “σύγχρονη” προσέγγιση έκανε η Αιμιλία Μελετίου, απόφοιτος του Goldsmiths University of London.
Η 24χρονη καλλιτέχνις δημιούργησε μια άλλη Νίκη, αποστεωμένη και με φτερά ανθρώπινα σώματα. Για να την κατασκευάσει, χρησιμοποίησε πηλό, σίδερο, ριτίνη, υαλοβάμβακα, γύψο και μπογιά αυτοκινήτου. Έφτιαξε μια φιγούρα με ύψος που φτάνει τα δυόμισι μέτρα, αν και χωρίς κεφάλι. Παράλληλα, τα γυάλινα φτερά της, που κρέμονται από το ταβάνι, έχουν μήκος άλλα δύο μέτρα.
Το έργο θα παρουσιάζεται στην Griffin Gallery στην περιοχή του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο μέχρι τις 9 Μαϊου 2013. Ο τίτλος του είναι «Winged Victory. Winged Whaat? (Just.Do.It)» και είναι ένα από τα υβριδικά μυθικά πλάσματα τα οποία δημιουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο η καλλιτέχνης. Εκτίθεται στην ομαδική έκθεση καθηγητών και αποφοίτων καλών τεχνών των έξι πιο περίφημων πανεπιστημίων του Λονδίνου, η οποία ονομάζεται «Ch-Ch-Ch Changing».
Η Αιμιλία Μελετίου ένιωθε πολύ πιεσμένη ως Ελληνίδα, βλέποντας τις αντιδράσεις για την κρίση που βιώνει η χώρα στο εξωτερικό. «Ηθελα να τους κάνω να καταλάβουν από τη δικιά μας σκοπιά το ζήτημα της κρίσης και δημιούργησα αυτό το έργο», λέει η ίδια. Και εξηγεί στο euronews: «Η “σύγχρονη Νίκη” βρέθηκε έτσι πεινασμένη, ταπεινωμένη, διαβρωμένη και διεφθαρμένη στο υποσυνείδητό μου όταν προσπάθησα να εικονοποιήσω το αγαπημένο μου γλυπτό (τη Νικη της Σαμοθράκης που βρίσκεται στο Λούβρο) στη σημερινή Ελλάδα, την Ελλάδα της κρίσης, της κατάθλιψης, της πτώχευσης αξιών και της διαπλοκής. Είναι καθαρά συμβολικό και σουρρεαλιστικό έργο, επηρεασμένο από την τραγωδία και την κωμωδία στην αρχαία τους μορφή, την τραγική ειρωνία και το αλλόκοτο (grotesque). Το έργο αυτό ρωτάει κυνικά “ποιά Νίκη” με την έννοια της Νίκης στην σημερινή Ελλάδα που οι μισοί Έλληνες υποφέρουν από τους άλλους μισούς».
 «Της άφησα ένα πανί να καλύπτει την περηφάνια της…», σχολιάζει για την σύγχρονη Νίκη η νεαρή καλλιτέχνις, η μόνη από όλους τους απόφοιτους του πανεπιστημίου της που έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη έκθεση. Και καταλήγει, τονίζοντας με έμφαση στο euronews: «Να υπογραμμίσω πως νιώθω πάρα πολύ περήφανη που είμαι Ελληνίδα και που εκθέτω μία καθαρά ελληνική δουλειά στο εξωτερικό. Αξίζει να νιώσουν οι ΄Ελληνες πως οι νεαροί συμπατριώτες τους έχουν μια σκεπτόμενη, δυναμική και δημιουργική παρουσία μακριά από τα σύνορα της πατρίδας»…

euronews.com