Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Olympic Air - Aegean κόβουν δρομολόγια για χάρη της Ε.Ε.

Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΡΟΔΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΚΩ

Σε αναπροσαρμογές δρομολογίων προχωρούν, Aegean Airlines της οικογένειας Βασιλάκη και η Olympic Air της MIG, με στόχο την άρση των αντιρρήσεων της Ε.Ε. για τυχόν δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών στην εγχώρια αγορά.

Η Olympic Air κόβει, από τις 30 Σεπτεμβρίου, το δρομολόγιο Αθήνα-Ρόδος και από τις 14 Οκτωβρίου το Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το Αθήνα-Ηράκλειο.
Αντιστοίχως, η Aegean Airlines σταματά την Αλεξανδρούπολη (τέλη Σεπτεμβρίου) και την Κω (τέλη Οκτωβρίου), ενώ ακούγεται ότι ίσως επηρεαστεί το δρομολόγιο της Μυτιλήνης. Γενικότερα, οι δύο εταιρείες παραχωρούν «χωρητικότητα» σε τρίτες εταιρείες, προκειμένου να πείσουν την Ε.Ε. ότι δημιουργούν συνθήκες «απελευθέρωσης» της αγοράς. Επί του παρόντος, δεν φαίνεται ότι μπορούν να εισέλθουν δυναμικότερα η Astra Airlines από τη Θεσσαλονίκη και η Sky Express από την Κρήτη. Στον αντίποδα, επαρκή στόλο αεροσκαφών και οικονομική δυνατότητα έχουν εταιρείες, όπως η Ryanair και η Easyjet.
Στις πτήσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο, που εγκαταλείπει η Olympic Air, πετούσε πριν από λίγο καιρό η Cyprus Airways, η οποία αποχώρησε, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο. Η αποχώρηση της κυπριακής εταιρείας προκάλεσε πρόσθετο πονοκέφαλο σε Aegean Airlines και Olympic Air, αφού αποδυνάμωσε την επιχειρηματολογία τους. 

Η προκαταρκτική
 
Η Ε.Ε. αρχικά διαπίστωσε ότι η προτεινόμενη εξαγορά θέτει ορισμένα σοβαρά προβλήματα σε αρκετά ελληνικά δρομολόγια εσωτερικού, στα οποία οι δύο εταιρείες είτε ανταγωνίζονται μεταξύ τους είτε δύναται να ανταγωνιστούν μελλοντικά.
Η προκαταρκτική έρευνα κατέδειξε ότι η νέα εταιρεία, που θα προέκυπτε από την προτεινόμενη εξαγορά, θα αποκτούσε μονοπώλιο στα δρομολόγια από Αθήνα προς Χανιά, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη και Κω, γεγονός που θα επηρέαζε τις τιμές των εισιτηρίων και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Παράλληλα, η Επιτροπή εκτίμησε, κατά την τελευταία επίσημη επικοινωνία της με την Aegean Airlines, ότι δεν προέκυψαν προοπτικές εισόδου άλλων ανταγωνιστών. Οι δεσμεύσεις που πρότεινε η Aegean, κατά την προκαταρκτική έρευνα, δεν κάλυψαν τα εν λόγω σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού.
Η Aegean Airlines παρέχει στην Ε.Ε. διαβεβαιώσεις ότι, πέρα από τη διακοπή, αλλά και την περαιτέρω συρρίκνωση δρομολογίων εσωτερικού, θα προχωρήσει σε πάγωμα τιμών. Οριστική απόφαση αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Ελευθεροτυπία