Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Εκπτώσεις 4 φορές το χρόνο ...

Τέσσερις εκπτωτικές περιόδους τον χρόνο προβλέπει ο νέος νόμος 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τίθεται άμεσα σε ισχύ. Έτσι, πέρα από τις κλασικές χειμερινές και θερινές εκπτώσεις, εισάγονται δύο ακόμη περίοδοι, διάρκειας δέκα ημερών, μία στις αρχές Μαϊου και μία στις αρχές Νοεμβρίου.
Για την καλύτερη ενημέρωση εμπόρων και καταναλωτών, σχετικές ανακοινώσεις απέστειλαν προς τα ΜΜΕ τόσο το τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με λεπτομέρειες επί των αλλαγών, αλλά και των κυρώσεων που προβλέπονται για τους παραβάτες.
Ένα πρώτο σχόλιο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης είναι πως «ο νέος νόμος θα κριθεί στην πράξη. Οι διαφορές από το προηγούμενο πλαίσιο δεν είναι σημαντικές, με την εξαίρεση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης θα παραμείνει δίπλα σας σε όλη αυτή την διαδικασία, πρόθυμη πάντα για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση ή διευκρίνιση».

Οι αλλαγές

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες από τις αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος είναι οι εξής:
·        Εισάγονται πλέον τέσσερις (4) εκπτωτικές περίοδοι, ως εξής:
α) Τακτικές χειμερινές εκπτώσεις:
Χειμερινές από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Θερινές από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Οι ρυθμίσεις αυτές δεν εφαρμόζονται στις πωλήσεις αυτοκινήτων. 
Η πρώτη εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων θα είναι από τον ερχόμενο Νοέμβριο 2013..
·        Η διάταξη για την απαγόρευση των ανακοινώσεων εκπτώσεων τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη των νόμιμων περιόδων παρέμεινε μετά από έντονες και συστηματικές παρεμβάσεις της ΕΣΕΕ.  Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, οι 30 ημέρες ισχύουν τόσο για τις τακτικές εκπτώσεις (χειμώνα – καλοκαίρι) όσο και για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους του Μαΐου και του Νοεμβρίου.
(Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2013 και έως το τέλος του μήνα απαγορεύεται οιαδήποτε ανακοίνωση εκπτώσεων ή προσφορών προς το καταναλωτικό κοινό.)
·        Η χρήση ποσοστού επιφυλάσσεται πλέον μόνο για τις τακτικές εκπτώσεις.  Σε όλες τις υπόλοιπες περιόδους προσφορών (τακτικών προσφορών, προωθητικών ενεργειών, ειδών stock και outlet), επιτρέπεται μόνο η αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής.
·        Η ουσία των προσφορών δεν αλλάζει:  Μπορούν να διενεργούνται για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις 10 συνεχόμενες ημέρες (Δεκαήμερα Προσφορών). Κατ’ εξαίρεση, οι προσφορές από εκθέσεις αυτοκινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 60 ημέρες.  Οι προβλέψεις αυτές δεν εφαρμόζονται στις προσφορές προϊόντων παντοπωλείου.  Όπως ισχύει και τώρα, τα προσφερόμενα είδη δεν μπορούν να υπερβαίνουν το πενήντα 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. Ως «είδος» νοείται ο κάθε κωδικός προϊόντος που πωλείται στην επιχείρηση. Νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα (60) ημέρες από την προηγούμενη.  Στους φορείς αναγγελίας, την διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας αντικατέστησε το Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
·        Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος οφείλει να ανακοινώνει με τηλεομοιοτυπία (fax: 210-3815314) ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail: prosfores@e-prices.gr) στο Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τις προσφορές που προτίθεται να κάνει, τουλάχιστον μία (1) ημέρα πριν από την έναρξή τους. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα προσφερόμενα προϊόντα και η χρονική διάρκεια της προσφοράς. Την ίδια ανακοίνωση υποχρεούται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του