Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτοποριακή «κάσκα» εργασίας για το CERN με Εβρίτικη «σφραγίδα»

Η πιο απλή ίσως λειτουργία της είναι η χρήση της ως "κάσκα" ασφαλείας για το τεχνικό προσωπικό που εργάζεται, κάτω από την επιφάνεια της γης, στους ανιχνευτές και στον επιταχυντή του CERN. Στην πραγματικότητα είναι ένας εξαιρετικά προηγμένος τεχνολογικός μηχανισμός, που μπορεί να μεταφέρει αξιόπιστα δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο, από τις εργασίες που εκτελούνται μέσα σε τεράστιους κυλίνδρους, φτιαγμένους από τόνους μετάλλου που βρίσκονται σε βάθος εκατό μέτρων κάτω από τη γη, στις αίθουσες ελέγχου που βρίσκονται στην επιφάνεια.

H πρωτοποριακή συσκευή αναπτύχθηκε από την Πρίσμα Ηλεκτρονικά σε συνεργασία με την εταιρεία Novocaptis στα πλαίσια του έργου ATLAS, Wireless Personal Supervision System (WPSS).
Η κάσκα φέρει στο πρόσθιο τμήμα της φακούς για φωτισμό, κάμερα και σήμα λέιζερ και συνδέεται καλωδιακά με ένα μικρό κουτί, που δένει επάνω του ο κάθε εργαζόμενος και επάνω στο οποίο βρίσκονται αισθητήρες που μπορούν να μεταφέρουν, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, στην αίθουσα ελέγχου, στην επιφάνεια, πάνω από δέκα διαφορετικά δεδομένα - π.χ. αμφίδρομη φωνή, εικόνα, ποσοστά ακτινοβολίας, επίπεδα ραδιενέργειας, θερμοκρασία χώρου και θερμοκρασία σώματος του εργαζόμενου, τους παλμούς της καρδιάς του, την ποιότητα του αέρα, ενώ σε πραγματικό χρόνο ελέγχεται η εργασία που εκτελείται κάθε στιγμή, η κατάσταση της υγείας του εργαζομένου κτλ
Η ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμμετέχει στο έργο με την ανάπτυξη της εταιρικής της τεχνολογίας PrismaSense, η οποία στηρίζεται σε ασύρματα δίκτυα έξυπνων αισθητήρων για την παρακολούθηση μεγεθών (ραδιενέργειας, θερμοκρασίας, υγρασίας, CO2, οξυγόνου, ατμοσφαιρικής πίεσης, καπνού, καρδιακής συχνότητας, αρτηριακής πίεσης, κίνησης) και διαχείριση σημάτων video και ήχου, ώστε οι υπεύθυνοι ασφαλείας από το κέντρο εποπτείας να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, να αλληλεπιδρούν και να παρεμβαίνουν άμεσα.
Ο συντονισμός και η αποστολή των δεδομένων στο κέντρο εποπτείας γίνεται από μια φορητή μονάδα μετάδοσης (PTU – Personal Transmitter Unit), η οποία σχεδιάζεται και κατασκευάζεται από την Πρίσμα Ηλεκτρονικά, και πρσαρμόζεται στη ζώνη του προσωπικού εργασίας.
Έχοντας όλα τα δεδομένα στα χέρια τους, οι υπεύθυνοι ασφαλείας από το κέντρο εποπτείας μπορούν να παρακολουθούν, να αλληλεπιδρούν και να παρεμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο με το προσωπικό εργασίας. Ο Τομέας Ηλεκτρονικών  της ΠΡΙΣΜΑ  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΒΕΕ δημιουργήθηκε το 1997 και λειτουργεί στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης, με αποστολή την κατασκευή ηλεκτρονικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

ΑΠΕ