Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η «Οδύσσεια» της Αγγελικής και το ανάλγητο κράτος

Σε μία απίστευτη γραφειοκρατική περιπέτεια έχει εμπλακεί η 18χρονη Αγγελική Λαλαμπέκοβα και η μητέρα της, από τις οποίες ανακλήθηκε εν μία νυκτί η ελληνική ιθαγένεια. Η Αγγελική, μάλιστα, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και η οποία το προηγούμενο διάστημα μετέβει στην Αρμενία για τις σπουδές της, έχει εγκλωβίσει στο Ερεβάν, με αποτέλεσμα εδώ και περίπου μισό χρόνο να μην μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα και την οικογένειά της.
Η Αγγελική, αποφοίτησε με άριστα από το 3ο Γενικό Λύκειο της Αλεξανδρούπολης και ως μεγάλο ταλέντο στο βιολί, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την πλήρη κρατική υποτροφία που της πρόσφερε το μουσικό πανεπιστήμιο του Ερεβάν, καθώς ο πατέρας της έχει αρμένικες ρίζες. Ωστόσο, κι αφού η 18χρονη ολοκλήρωσε πριν λίγους μήνες τον πρώτο κύκλο των σπουδών της, στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην πατρίδα της και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, βρήκε… γραφειοκρατικό «τείχος». Η ιθαγένειά της, όπως και της μητέρας της, είχαν ανακληθεί, με αποτέλεσμα η 18χρονη να μην μπορεί να ταξιδέψει, καθώς, όπως καταγγέλλει, της έγινε κατάσχεση διαβατηρίου και ταυτότητας!
Όπως σημειώνει ο δικηγόρος της οικογένειας, Απόστολος Φωτιάδης, πρόκειται για ένα τραγικό γραφειοκρατικό λάθος, το οποίο θα μπορούσε με συνοπτικές διαδικασίες να είχε διορθωθεί, αντί να υφίσταται ολόκληρη η οικογένεια τέτοια ταλαιπωρία. Μία διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας που είχε δηλωθεί πριν από 20 χρόνια και η οποία στην πορεία έπαψε να ισχύει, ήταν ο λόγος που η Αγγελική και η μητέρα της ενημερώθηκαν όταν πια ήταν αργά για την ανάκληση της ιθαγένειάς τους. Τώρα πλέον, το θέμα έχει αναλάβει ο δικηγόρος της οικογένειας, ο οποίος τονίζει πως θα πρέπει η ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αναγνωρίσει το λάθος της και να ανακαλέσει την απόφαση ανάκλησης της ιθαγένειας των δύο γυναικών.
 
Το μήνυμα της Αγγελικής

Στο μήνυμά της προς την εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ», η 18χρονη Αγγελική απευθύνει αγωνιώδη έκκληση προς κάθε αρμόδιο και κάθε πολίτη προκειμένου να λάβει γνώση για την υπόθεση και να βοηθήσει την οικογένεια να ενωθεί και πάλι, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.
«Λέγομαι Αγγελική Λαλαμπέκοβα. Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη, άρχισα το δημοτικό στην Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και τελείωσα το 3ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης με Άριστα απολυτήριο. Οικογενειακώς αποφασίσαμε να πάω να σπουδάσω στο κρατικό μουσικό πανεπιστήμιο του Ερεβάν βιολί, γιατί ο μπαμπάς μου έχει αρμένικες ρίζες και επειδή το κράτος της Αρμενίας μου πρόσφερε πλήρης κρατική υποτροφία. Πήγα να σπουδάσω, όλα ήταν καλά εωσότου αποφάσισα στις καλοκαιρινές διακοπές μου να επιστρέψω στο σπίτι μου, όταν πληροφορήθηκα από τους γονείς μου πως μέσα σε μια νύχτα κάνανε ανάκληση της ιθαγένειας της μαμάς μου και αυτόματα της δικιάς μου. Eδω και μισό χρόνο δεν μπορώ να γυρίσω στην Ελλάδα, στην Πατρίδα μου, στο σπίτι μου, να δω τους γονείς μου, γιατί μου κάνανε επίσης κατάσχεση ταυτότητας και διαβατηρίου. Ήδη ένα από τα τοπικά κανάλια έβγαλε 2 φορές το θέμα μας και ραδιοφωνικός σταθμός από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη επίσης ενδιαφέρθηκαν και ανέδειξαν το θέμα. Εκτός αυτού από τις (16.09.2013) κατόπιν επιστολής που έστειλα σε όσες ιστοσελίδες μπορούσα και στο facebook αλλα και γενικά στο internet, το θέμα έγινε γνωστό πανελληνίως!!! Επίσης ήδη έχουμε προσωρινή αναστολή από το δικαστήριο το οποίο ανακαλεί την απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης Μ/Θ. Γι’ αυτό αν μπορείτε και εσείς ανδείξετε αυτό το θέμα ώστε χωρίς να πάμε στα δικαστήρια (γιατί πολύ απλά εν μεσω κρίσης που να βρούμε τόσα χρήματα) να γίνει οριστική ανάκληση αυτής της άδικης απόφασης , που άφησε εμένα, Αλεξανδρουπολίτισα, Ελληνίδα φοιτήτρια 18 χρόνων που έχει μόνο την Ελληνική υπηκοότητα (κανένα κράτος δεν μπορεί να αφήσει χωρίς καμία υπηκοότητα οποιονδήποτε πολίτη του), μόνη, στο εξωτερικό, εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού λάθους για το οποίο δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Οι προπαππούδες μας ήταν Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο και αυτήν την στιγμή η ίδια η γραφειοκρατία στην Ελλάδα αμφισβητεί τις Ελληνικές μας ρίζες! Δεν γίνεται από τους Παλιννοστούντες να αφαιρείται η Ιθαγένειά τους εν αγνοία τους μέσα σε μια νύχτα μετά από 20 χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα. Είμαστε Έλληνες και είμαστε περήφανοι που μας δώθηκε η ευκαιρία πριν από 20 χρόνια να επιστρέψουμε στις ρίζες μας γιατί επιτέλους δικαιωθήκαμε μετά από τόσα χρόνια ξενιτιάς. Δυστυχώς κάποιοι δεν καταλαβαίνουν πως με τις υπογραφές τους αποφασίζουν για τις ζωές μας, αλλά ξέρω πολύ καλά πως δεν μπορούν να αμφισβητούν τις Ελληνικές μου ρίζες από την στιγμή που είμαι αποδεδειγμένα Ελληνίδα!». 

Κική Ηπειρώτου - Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ