Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Τα αιτήματα της Σαμοθράκης: Τελωνείο, επιτόπια έκδοση βίζας, χαρακτηρισμός ως «τουριστικός τόπος»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 33ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) που φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Έβρου στη Σαμοθράκη, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.
Στο νησί της Σαμοθράκης προσήλθαν Πρόεδροι και εκπρόσωποι των 20 νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας προκειμένου να συζητηθούν τα εξής θέματα: «Τουρισμός-Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό» και «Χρηματοδότηση ΜΜΕ με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ», με εισήγηση του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του ΕΤΕΑΝ, κ. Γεώργιου Γεροντούκου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης, ακολούθησαν διάλογοι και τοποθετήσεις, ενώ οι εκπρόσωποι των νησιωτικών Επιμελητηρίων συζήτησαν επίσης σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύου λιμανιών κρουαζιέρας.
Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος της Σαμοθράκης, κ. Γεώργιος Χανός, θίγοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και παρουσιάζοντας τη στόχευση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επίλυσή τους.
Εν συνεχεία, έλαβε χώρα ώριμος διάλογος σχετικά με την ανάγκη λειτουργίας τελωνείου στη Σαμοθράκη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Ίμβρο. Στην ίδια λογική, έμφαση δόθηκε στην σημασία ένταξης του νησιού σε πιλοτικό πρόγραμμα για επιτόπια έκδοση βίζας, προκειμένου να διευκολυνθεί η άφιξη ξένων τουριστών. Στη συζήτηση παρενέβη επίσης ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σαμοθράκης, διά του μέλους του Φώτη Φωτεινού, αιτούμενος από την πολιτεία να λάβει άμεσα θέση για το χαρακτηρισμό της Σαμοθράκης, που ως «τουριστικός τόπος» εξαιρείται από τη δυνατότητα απαλλαγής του τέλους επιτηδεύματος όπως συμβαίνει με τις περιοχές που διαθέτουν λιγότερους από 3.100 κατοίκους.
Στα πλαίσια της φιλοξενίας, το Επιμελητήριο Έβρου μερίμνησε, επίσης, για την περιήγηση των εκπροσώπων του ΕΟΑΕΝ στο νησί της Σαμοθράκης, οι οποίοι αποχώρησαν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την διοργάνωση και για την εβρίτικη φιλοξενία.