Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκή έγκριση για LNG σε Αλεξανδρούπολη και αγωγό σε Κήπους

Οκτώ έργα για την Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Κομισιόν με 250 έργα υποδομής στον τομέα της ενέργειας, που θα μπορούν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση ύψους 5,85 δισ. ευρώ την περίοδο 2014- 20. Ανάμεσα σε αυτά που δίνει προτεραιότητα είναι δυο που έχουν σχέση με τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη.
Πιο συγκεκριμένα, πράσινο φως για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δόθηκε στους σταθμούς αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου LNG (φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα αλλά και σε παρεμβάσεις στους σταθμούς στους Κήπους, αλλά και στον αγωγό μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας (ITGI). Παράλληλα, για τη Θράκη υπάρχει και η διασύνδεση με φυσικό αέριο της Κομοτηνής με τη Στάρα Ζαγορ. 
 Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται για «έργα κοινού ενδιαφέροντος», για τα οποία θα προβλέπονται ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στον χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της Επιτροπής είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη υλοποίηση των έργων και η προσέλκυση επενδυτών. Όταν περατωθούν, τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τα κράτη - μέλη να ολοκληρώσουν τις ενεργειακές τους αγορές και να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν. Τα έργα θα οδηγήσουν επίσης σε μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, κατά συνέπεια, σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ειδικά για την Ελλάδα έχουν επιλεγεί τα εξής έργα:
  •     H ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας, μεταξύ Ανατολικής Μαρίτσα- Νέα Σάντας.
  •     Η διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας (Χαντέρα-Αττική).
  •     Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Αμφιλοχία.
  •     Η διασύνδεση Κομοτηνής- Στάρα Ζαγορά (φυσικό αέριο).
  •     Οι σταθμοί αποθήκευσης LNG (φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.
  •     Παρεμβάσεις στους υπάρχοντες αγωγούς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ Κούλα-Σιδηροκάστρου.
  •     Παρεμβάσεις στους σταθμούς στους Κήπους, αλλά και στον αγωγό μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας (ITGI).
  •     Ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου- Ελλάδας μέσω Κρήτης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χρηματοδότηση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη το 2014. Για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο ένα έργο, πρέπει να αποδίδει σημαντικά οφέλη σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, να συμβάλει στην ολοκλήρωση της αγοράς και την τόνωση του ανταγωνισμού, να ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να μειώνει τις εκπομπές CO2.