Με μια συγκινητική τελετή, η Ακαδημία Αθηνών υποδέχθηκε χθες ως επίτιμο μέλος της τον Μίκη Θεοδωράκη, έναν πνευματικό άνθρωπο που "μητρική του γλώσσα είναι η μουσική και πατρική του η γλώσσα των κοινωνικών αγώνων", όπως είπε υποδεχόμενος τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη ο πρόεδρός της Σπύρος Ευαγγελάτος.
Τον Μίκη Θεοδωράκη υποδέχθηκαν όρθιοι οι προσκεκλημένοι στην αίθουσα τελετών, με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ ο ίδιος έσπευσε να χαιρετήσει θερμά τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, συγκρατούμενό του στη Μακρόνησο.
Μετά τον πρόεδρο του ιδρύματος, τον λόγο πήρε ο γ.γ. Βασίλειος Πετράκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι "η Ακαδημία πλουτίζεται σήμερα, έστω και καθυστερημένα, μια καθυστέρηση που οφείλεται στην ελληνική τραγωδία" των ιστορικών εξελίξεων του 20ού αιώνα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στο πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο, αλλά και στους πολιτικούς αγώνες και τις διώξεις που υπέστη ο Μ. Θεοδωράκης.
Ακολούθησε η ομιλία του νέου ακαδημαϊκού, με θέμα "Η μόνη λύση", στην οποία πρότεινε η Ελλάδα να ακολουθήσει την πολιτική της ουδετερότητας, ώστε να γίνει "Ελβετία του πολιτισμού και της ειρήνης". Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα να αποκτήσει την εθνική της ανεξαρτησία, αλλά και να απαγκιστρωθεί από την "αντιπαλότητα των δυνάμεων που μας αντιμετωπίζουν σαν μια μεγάλη στρατιωτική βάση". Τέλος, μεγάλο βάρος έδωσε στην πολεμική απειλή που απεργάζονται τα "διεθνή επιθετικά κέντρα και οι πολεμικές τους βιομηχανίες", που ο ίδιος ονόμασε "κλαμπ των σαρκοφάγων".
Στην τελετή αναγόρευσης παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι του πολιτικού και πνευματικού κόσμου, ακαδημαϊκοί κ.ά., μεταξύ των οποίων ο Π. Κουρουπλής, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, η γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, οι Τ. Μπενάς, Θ. Παφίλης, Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, Δ. Σιούφας, Μ. Σταθόπουλος, Πρ. Παυλόπουλος, Τ. Χυτήρης μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, Μ. Ανδρουλάκης, Κ. Λαλιώτης, οι Έρη Ρίτσου, Γ. Λαζόγκας, Κ. Δημουλά, Β. Φιδετζής, Ι. Ηλιοπούλου, Κ. Γεωργουσόπουλος, Δ. Νανόπουλος κ.ά.

Σπύρος Κακουριώτης