Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Κλειστό λόγω… κρύου το κολυμβητήριο Ορεστιάδας - Ξανά στην Αδριανούπολη οι αθλητές

Της Κικής Ηπειρώτου

Κλειστό λόγω… χειμώνα θα παραμείνει για τους επόμενους 3 μήνες το κολυμβητήριο της Ορεστιάδας. Το υπέρογκο κόστος της θέρμανσης οδήγησε τη δημοτική αρχή στη λήψη της εν λόγω απόφασης, όπως άλλωστε συνέβη και πέρυσι. Έτσι, μικροί και μεγάλοι αθλητές της περιοχής θα αναγκαστούν και πάλι να μεταβαίνουν για προπόνηση στην Αδριανούπολη. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με φορείς και κατοίκους να τονίζουν πως θα πρέπει ο δήμος να παρέμβει με δημιουργία εγκαταστάσεων για ενεργειακή εξοικονόμηση.
Αντί για τον 1 μήνα που ορίζεται πως θα πρέπει κάθε έτος να παραμένει κλειστό το κολυμβητήριο, για λόγους συντήρησης και καλής λειτουργίας, το κολυμβητήριο της Ορεστιάδας, που εγκαινιάστηκε πριν από περίπου 3 χρόνια, θα μείνει κλειστό ως αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το κόστος για τη θέρμανσή του είναι δυσβάσταχτο, κι έτσι οι πόρτες του εκτιμάται ότι θα ανοίξουν πάλι σε 3 μήνες, καιρού επιτρέποντος. Ως τότε, αθλητές και σύλλογοι θα προπονούνται, όπως και τον περασμένο χειμώνα, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, στο κολυμβητήριο της Αδριανούπολης.

«Να βρεθούν κονδύλια»

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο δημοτικός σύμβουλος κι επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αρχή» Λευτέρης Χαμαλίδης, επισημαίνει πως οι παρεμβάσεις για ενεργειακή εξοικονόμηση στη λειτουργία του κολυμβητηρίου είναι άκρως αναγκαίες, μια και 15 χρόνια πριν που ξεκίνησε η κατασκευή του, τα πράγματα ήταν διαφορετικά και δεν υπήρξε σχετική πρόβλεψη. Ωστόσο, όταν το έργο εγκαινιάστηκε πριν 3 χρόνια από τη δημοτική αρχή, θα έπρεπε να υπάρξει τέτοιος προβληματισμός και να βρεθούν τα αντίστοιχα κονδύλια, προτού λειτουργήσει.
«Είναι αδιανόητο, με την πορεία που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η τιμή του πετρελαίου, να επιμένουμε σε αυτόν τον τρόπο θέρμανσης. Θα πρέπει ο δήμος να βρει τις πιστώσεις, που σίγουρα δεν είναι λίγες, και να προχωρήσει στη δημιουργία εγκαταστάσεων με ηλιακή υποβοήθηση και αντλίες θερμότητας. Ίσως θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και τη συνδρομή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πάντως, είναι βέβαιο πως όποιο ποσό δαπανούσε ο δήμος για τον σκοπό αυτό, θα γινόταν η απόσβεσή του μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, με εγκαταστάσεις που θα εξασφάλιζαν 60% ενεργειακή εξοικονόμηση και που θα έμεναν ως παρακαταθήκη στο Δήμο μας». 
Για το διάστημα που το κολυμβητήριο θα μείνει κλειστό, οι σύλλογοι θα κάνουν ξηρή προπόνηση και κάποια Σαββατοκύριακα θα πηγαίνουν στη Αδριανούπολη, για να προπονούνται στην πισίνα. Ο κ. Χαμαλίδης εκτιμά πως η κατάσταση αυτή σαφώς και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του κόσμου…


«Κολυμβητήριο 8 μήνες το χρόνο…»

Στο θέμα παρεμβαίνει με άρθρο της και η περιφερειακή σύμβουλος ΑΜΘ Μαρία Γκουγκουσκίδου. Όπως αναφέρει, παρά το γεγονός ότι ο αθλητισμός θα μπορούσε να είναι το «βαρύ πυροβολικό» για την ανάπτυξη της περιοχής, η δημοτική αρχή κλείνει το κολυμβητήριο 4 μήνες το χρόνο…
«Έσβησαν και φέτος οι μηχανές στο κολυμβητήριο της πόλης μας, δεν αναμένεται δε να ξανανάψουν πριν το μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής.
Σε μια νέα πόλη που δεν διαθέτει ικανό αριθμό ιστορικών και πολιτισμικών μνημείων, που να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών, σε μια πόλη που δεν γειτνιάζει με θαλασσινές ακτές ή ορεινούς όγκους, που να προσφέρονται για θερινές ή χειμερινές διακοπές,
σε μια πόλη που ο αθλητισμός υπήρξε παραδοσιακά και από της ιδρύσεώς της ένα από τη συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που την ανέδειξαν πανελλαδικά και συνέβαλαν στην οικονομική της ανάπτυξη,
σε μια πόλη που οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει τον αθλητισμό, ως διέξοδο και απάντηση στην απομόνωση και τη μονοτονία που συνεπάγεται η ζωή σε μια παραμεθόρια επαρχιακή πόλη,
σε μια πόλη που όποιος θέλει να αθληθεί μπορεί να βρει τα πάντα: βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, σκοποβολή, ποδηλασία, τοξοβολία, στίβο, πινγκ πονγκ, τένις, σκάκι, πάλη, τάε κβον ντο και άλλες πολεμικές τέχνες, μπάντμιντον κ.α.,
σε μια πόλη λοιπόν που θα περίμενε κανείς ο αθλητισμός ν’ αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της στη μάχη για την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών,
σ’ αυτή την πόλη το κολυμβητήριο λειτουργεί στην καλύτερη περίπτωση οχτώ μήνες το χρόνο.
Τι κι αν στο κολυμβητήριο αθλούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου 200 περίπου παιδιά και άλλοι τόσοι ενήλικες.
Τι κι αν οι μικροί αθλητές διακρίνονται σε περιφερειακές και πανελλαδικές διοργανώσεις.
Τι κι αν οι δύο σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στους κόλπους του κολυμβητηρίου ψάχνουν εναγωνίως και σε κάθε κατεύθυνση λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία του.
Τι κι αν μέρος της συνδρομής των αθλητών καταβάλλεται στο Δήμο για τις ανάγκες του κολυμβητηρίου.
Τίποτα από τα παραπάνω δε φαίνεται να συγκινεί τη δημοτική αρχή.
Αυτή έχει αποφασίσει να κλείσει το κολυμβητήριο και θα το κλείσει.
Σε γειτονικές πόλεις εξοπλίζονται κολυμβητήρια με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της γεωθερμίας, με αντλίες θέρμανσης, με ενεργητικά ηλιακά συστήματα, με φωτοβολταϊκά συστήματα.
Σε γειτονικές πόλεις έχουν γεμίσει οι στέγες των σχολικών κτιρίων με φωτοβολταϊκά πάνελ.
Κι όμως αυτές είναι άγνωστες λέξεις για την πόλη μας.
Εμείς, θα πρέπει να αρκεστούμε στο μοναδικό «αναπτυξιακό» έργο αυτής της δημοτικής αρχής, μια άχρωμη, άγευστη και εχθρική προς το περιβάλλον πλατεία από πλακίδια, αξίας 2.000.000 ευρώ».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ