Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

«Μαθήματα αλληλεγγύης» για μαθητές γυμνασίων και λυκείων

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Κάλεσμα προς την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής απευθύνει η Λαϊκή Επιτροπή Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να διοργανωθούν δωρεάν «μαθήματα αλληλεγγύης» για μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα, «ο νέος νόμος για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί μεγαλύτερες δυσκολίες και εμπόδια στους μαθητές», με αποτέλεσμα να είναι πιο επιτακτική από ποτέ «η συστράτευση και όσων άλλων έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, όπως συνταξιούχοι και άνεργοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές κλπ».
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των μελών της Λαϊκής Επιτροπής, την προσπάθεια της οποίας στηρίζουν με τη συμμετοχή τους οι παρακάτω: ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ, με όσους επιθυμούν να βοηθήσουν, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30μμ – 20.00μμ στο Νυχτερινό Γυμνάσιο (14ης Μαΐου – Ανθεμίου).
Όπως επισημαίνει η Λαϊκή Επιτροπή Αλεξανδρούπολης, συνεχίζοντας τη δράση της ενάντια στα χαράτσια, τη φοροληστεία, την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας, τις απολύσεις, το κλείσιμο των μαγαζιών, απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Αλεξανδρούπολης για να οργανωθούν από κοινού δωρεάν μαθήματα στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων.
«Κάθε λαϊκή οικογένεια να γνωρίζει ότι υπάρχει οργανωμένη στήριξη και ότι μπορεί να ακουμπήσει στην ταξική αλληλεγγύη, σε αντίθεση με τις λογικές της φιλανθρωπίας των ΜΚΟ που θέλουν να καλύψουν τις τρύπες του συστήματος για να μας καταντήσουν επαίτες.
Για μας τα μαθήματα αλληλεγγύης έχουν διπλή έννοια. Από τη μια αλληλεγγύη στην ανακούφιση από το άμεσο πρόβλημα και από την άλλη αλληλεγγύη στον αγώνα για τη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν. Γνωρίζουμε ότι οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, οι οποίοι σχετίζονται με την ανεργία, τη δραματική μείωση του εισοδήματος, τη στέρηση ακόμη και του δικαιώματος στο όνειρο, δε μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους μόνο με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. H λύση βρίσκεται μέσα στο κανονικό σχολικό πρόγραμμα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν 12χρονου  υποχρεωτικού σχολείου για όλα τα παιδιά. Στο σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης, χωρίς να πληρώνουν οι γονείς. Θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη είναι υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος, των λαϊκών επιτροπών.
Υπερβαίνοντας τις δυσχέρειες και παλεύοντας για την ανατροπή της πολιτικής, κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΕΕ – ΔΝΤ, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Τα μαθήματα μπορεί να αφορούν την κάλυψη γνωστικών κενών από το σχολείο, την διδασκαλία ξένων γλωσσών, μαθήματα που απαιτούνται για εισαγωγή σε σχολές κ.λ.π.
Η Λαϊκή Επιτροπή Αλεξανδρούπολης με όσες δυνάμεις διαθέτει θα προσφέρει σ’ αυτό το σκοπό χρειάζεται όμως και η οργανωμένη στήριξη της Α΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ στην οποία απευθυνόμαστε για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται η συστράτευση και όσων άλλων έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, όπως συνταξιούχοι και άνεργοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές κλπ. Άλλωστε η μόρφωση των παιδιών αφορά τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, ολόκληρη την κοινωνία. Κανένας μαθητής να μην εγκαταλείψει ο σχολείο, κανένας μαθητής και γονιός μόνος του στην κρίση».

ΙΝΦΟ
Για πληροφορίες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 6947839524, 6972914509 .Πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 9/12/13 και ώρα 18.30μμ – 20.00μμ στο Νυχτερινό Γυμνάσιο (14ης Μαΐου – Ανθεμίου).