Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Με τεχνογνωσία… Cern στην έξυπνη επιχειρηματικότητα η Αν. Μακεδονία - Θράκη

Με τη… συμπαντική τεχνογνωσία του Cern, θέλει να προσεγγίσει την «έξυπνη» εξειδίκευση στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία, ταυτόχρονα, διεκδικεί να φιλοξενήσει στα διοικητικά όριά της και την εγκατάσταση του κέντρου θεραπείας καρκίνου με χρήση πρωτονίων.
Η σχετική πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων θεματικών προτεραιοτήτων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και όπως επισήμανε στην EgnatiaPost ο γγ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Άρις Γιαννακίδης, ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για να λάβει σάρκα και οστά η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα του Cern.
«Στοχεύοντας να προσεγγίσουμε την έξυπνη εξειδίκευση, επισκεφθήκαμε το Cern, στην έδρα του στη Γενεύη και προσυπογράψαμε ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και του Cern, για την εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος Greed», εξηγεί ο κ. Γιαννακίδης. Διευκρινίζει δε, ότι το Greed είναι ένα από τα πιο αναβαθμισμένα πληροφοριακά συστήματα στον κόσμο και θα παρέχει τη δυνατότητα στον ερευνητή - σπουδαστή του ΤΕΙ, να έχει προσβασιμότητα στα πειράματα αλλά και στις έρευνες του Cern.
«Στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα γίνει η ανταπόδοση αυτής της επίσκεψης. Ένα κλιμάκιο του Cern με επικεφαλής τον κ. Χόγιερ, πρόκειται να επισκεφθεί την περιφέρειά μας για να συγκεκριμενοποιήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα προσεγγίσουμε την έξυπνη εξειδίκευση στην επιχειρηματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας.

Kέντρο θεραπείας καρκίνου με πρωτόνια

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης διεκδικεί την εγκατάσταση του κέντρου θεραπείας καρκίνου με πρωτόνια, για το οποίο την αποκλειστική τεχνογνωσία κατέχει το Cern. 
«Διεκδικούμε, εκπονώντας μάλιστα τη σχετική μελέτη σκοπιμότητας, να το φιλοξενήσουμε στην περιφέρειά μας. Για αυτό όμως θα πρέπει να υπάρξει εθνική επιλογή, θα πρέπει να το στηρίξει το ελληνικό κράτος», σημειώνει ο κ. Γιαννακίδης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να αποφασίσει χωροταξικά το πού θα γίνει. «Για εμάς το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η γεωγραφία της περιφέρειάς μας, καθώς δίδεται η δυνατότητα με την Εγνατία, όσο και τους άλλους κάθετους άξονες, να είμαστε σε 3 ώρες στη Σόφια και αντίστοιχα σε άλλες 3,5 ώρες στην Κωνσταντινούπολη. Άρα έχουμε μια τεράστια βαλκανική αγορά που μπορούμε να την αξιοποιήσουμε», τονίζει ο ίδιος.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ
Egnatiapost.gr