Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ευχάριστα νέα για τον τουρισμό μας – Απλοποιείται η έκδοση βίζας για Τούρκους

Της Κικής Ηπειρώτου

Η Τουρκία ύστερα από χρόνια αρνήσεων θα υπογράψει τελικά τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην ΕΕ, με αντάλλαγμα την έναρξη της διαδικασίας άρσης της υποχρέωσης θεώρησης για Τούρκους πολίτες. Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής με την ΕΕ αποτελούσε άλλωστε την απόλυτη προϋπόθεση για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης, δηλαδή της βίζα.
Η εκκρεμότητα παρέμενε μετά τη συμφωνία Λισσαβώνα-2 και αποτελούσε για την Ελλάδα ένα οξύτατο πρόβλημα που προκαλούσε κρίσεις και στις διακρατικές σχέσεις των δύο χωρών. Η συμφωνία επετεύχθη στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με την επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ.
«Η βούληση μας να εργαστούμε από κοινού μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις διαφορές που είχαμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Σεσίλια Μάλστρεμ, η οποία τόνισε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική ημέρα η οποία ανοίγει το δρόμο για άρση της βίζας για Τούρκους πολίτες όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο σε 3,5 χρόνια. Η ΕΕ θα εισαγάγει άμεσα  τη δυνατότητα έκδοσης βίζας πολλαπλής εισόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, όπως δημοσιογράφων , επιχειρηματιών, αθλητών, καλλιτεχνών κλπ, απλοποιώντας τις διαδικασίες και μειώνοντας το κόστος για την απόκτηση θεώρησης εισόδου από 60  σε 35 ευρώ.  Έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 6 μηνών, οι Βρυξέλλες μπορεί να διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες για την έκδοση θεωρήσεων.
Όλα αυτά βέβαια θα έχουν θετικές επιπτώσεις, εκτός από την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης  που προέρχεται από την γειτονική χώρα, και στον τουρισμό του Έβρου, αλλά και όλης της Θράκης, μια και θα ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των Τούρκων επισκεπτών για την κατάργηση της βίζας. Βέβαια οι τοπικοί μας άρχοντες, η Περιφέρεια ΑΜΘ, οι ξενοδόχοι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη νέα αυτή προοπτική που ανοίγεται στον τουρισμό μας.

Ξενοδόχοι: «Αν περπατήσει… σωθήκαμε»

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, αναφέρθηκε στις 2 αναγνώσεις μίας πολύ σημαντικής απόφασης. «Αρχικά, η συμφωνία αυτή, σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις, δίνει μία πολύ καλή διέξοδο στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα και ειδικά στην περιοχή μας. Είναι γνωστό ότι έχουμε επικριθεί ουκ ολίγες φορές από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους ανθρώπους αυτούς. Από την άλλη, από την εφαρμογή μίας τέτοιας συμφωνίας, αναμένουμε σημαντικά τουριστικά οφέλη και μάλιστα άμεσα. Εφόσον η Τουρκία τηρήσει τα περί επαναπροωθήσεων συμφωνηθέντα με την Ε.Ε., η Ευρώπη από την πλευρά της δεσμεύεται να καταστήσει απλούστερο το καθεστώς της βίζας, που σήμερα σημαίνει συγκέντρωση πολλών χαρτιών και διάθεση αρκετών χρημάτων από την πλευρά των Τούρκων επισκεπτών της χώρας μας. Αυτά σε πρώτη φάση, αφού στην πορεία, μετά από ένα δοκιμαστικό διάστημα περίπου 3 ετών καλής συνεργασίας, η Τουρκία θα απαλλαγεί τελείως από έκδοση βίζας. Όλα αυτά για εμάς σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερο ρεύμα Τούρκων επισκεπτών, καθώς οι προξενικές αρχές θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες και αυτό θα λειτουργήσει και ψυχολογικά για τους γείτονες», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, ενώ εκφράζει παράλληλα τον προβληματισμό του για το πόσο είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά, για παράδειγμα το τελωνείο των Κήπων, να δεχθεί το επόμενο διάστημα μεγάλο αριθμό Τούρκων επισκεπτών. «Θα πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με αυτές τις υποδομές, μια και οι προοπτικές που ανοίγονται ευνοούν ένα σημαντικό τουριστικό ρεύμα στα σύνορά μας».

Τουριστικοί πράκτορες: «Μόνο όφελος για μας, αρκεί να το παλέψουμε»

Για μία είδηση που χαροποίησε ιδιαίτερα τους τουριστικούς πράκτορες της περιοχής μας έκανε λόγο μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» και η κα Λίτσα Καραμπατζάκη, ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου ΛΕΩΝ ΤΟURS, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου HATTA και αντιπρόεδρος των τουριστικών γραφείων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Οι τουριστικοί πράκτορες δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση την είδηση αυτή, καθώς έτσι ικανοποιείται ένα αίτημα ετών. Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας συμφωνίας, θεωρούμε πως θα είναι θετικά όχι μόνο για τον κλάδο μας, αλλά και για τους ξενοδόχους και όλους τους επιχειρηματίες του τόπου. Ελπίζουμε σύντομα να αρχίσει η υλοποίηση της απόφασης και είμαστε σίγουροι ότι θα μεταφραστεί σε αύξηση των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα καθώς γνωρίζουμε το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν για να επισκεφθούν την Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα το σκεπτόντουσαν λόγω και της βίζας. Τώρα η πρόσβασή τους γίνεται πιο απλή, κι ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο, θα είναι μεγάλο κέρδος να επιλέγουν τον Έβρο. Πρέπει όλοι οι φορείς να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια, να διαφημίσουμε τον τόπο μας, να συμμετέχουμε σε εκθέσεις και να παλέψουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για να μην πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία. Μόνο όφελος μπορεί να έχουμε». 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ