Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

«Τα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες είναι απλά ζήτημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»


ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΝΟΜΟΥ ΈΒΡΟΥ

Του Γιώργου Πανταζίδη

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Νομού Έβρου συμμετέχοντας, όπως κάθε χρόνο, στις 3 Δεκεμβρίου στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία παρουσίασε και φέτος πολυποίκιλο πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Έβρου κ. Κων/νος Ευθυμιάδης, ο οποίος επισήμανε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος ενάντια στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.
Ακολούθησαν οι ομιλίες του πατέρα Απόστολου Καβαλιώτη, Συμβούλου Ειδικής Αγωγής για θέματα αναπηρίας και εκτός προγράμματος του κ. Νίκου Λυγερού. Στη συνέχεια έγινε βράβευση μελών του Συλλόγου που διακρίθηκαν το 2013. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι αθλήτριες: Μαρία Κυριακίδου για τις επιδόσεις, τις διακρίσεις και τα ρεκόρ (1η στα 50 μέτρα ελεύθερο, 1η στα 50 μέτρα ύπτιο) στο
Στον τομέα του πολιτισμού βραβεύτηκαν: ο Σταύρος Δανάκης, σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας Ατόμων με Αναπηρία για τη συμβολή του ως εθελοντή στο έργο του Συλλόγου από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα και για τη συνεισφορά του στη θεατρική παιδεία των μελών καθώς και η Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφος – συγγραφέας, η οποία διακρίθηκε και τιμήθηκε από το περιοδικό «Ο Αναγνώστης» με εύφημη μνεία ως πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο της λογοτεχνίας σε πανελλήνιο επίπεδο για το μπεστ σέλερ μυθιστόρημά της Ο Ύπατος της Σμύρνης.
Η Σ. Μαραγκοζάκη έκανε σύντομη παρέμβαση για τον τρόπο προσέγγισης της αναπηρίας κι ακολούθησε παρουσίαση του σατυρικού θεατρικού μονόπρακτου με τίτλο «Πάμε καλά;» από τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ατόμων με Αναπηρία σε σκηνοθετική επιμέλεια του Σταύρου Δανάκη.
Η παράσταση άγγιξε, λόγω του επίκαιρου θέματος της φτωχοποίησης, το πολυπληθές κοινό κι απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα.
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμΕΑ στην Αθήνα στις 14-15/6/2013 και Έλσα Ταχαή για τις επιδόσεις, τις διακρίσεις και τα ρεκόρ (1η στα 100 μέτρα ελεύθερο, 1η στα 100 μέτρα ύπτιο, 1η στα 200 μέτρα μικτή ατομική, 1η στα 400 μέτρα ελεύθερο) στο ίδιο Πρωτάθλημα.