Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ ΟΛΑ και COSCO

Σε συμφωνία για την ενοικίαση αποθήκης στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ήλθαν σήμερα και επίσημα ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και ο διευθυντής Θεσσαλονίκης της γνωστής εταιρείας ΚΟΣΚΟ. Όπως επισημαίνεται από την πλευρά του Οργανισμού, με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται ο κυρίαρχος ρόλος του λιμανιού στα δεδομένα της σύγχρονης λιμενικής οικονομίας.
Ο κ. Σταύρος Σταυράκογλου για τον ΟΛΑ και ο κ. Γεώργιος Κορνιλάκης για την ΚΟΣΚΟ υπέγραψαν στα γραφεία του Οργανισμού, Πρωτόκολλο Παράδοσης – Παραλαβής που αφορά στην ενοικίαση τμήματος αποθήκης στον εμπορικό λιμένα Αλεξανδρούπολης, σε εφαρμογή της υπ’ αριθ. 111/14/07-11-2013 Απόφασης Δ.Σ. της Ο.Λ.Α. Α.Ε.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΛΑ, «επισημοποιήθηκε με αυτό τον τρόπο και τυπικά το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσε μία από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των λιμενικών μεταφορών για δραστηριοποίηση της στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σφραγίστηκε η συνέχεια, σε μία σειρά συνεργασιών και δράσεων που στοχεύουν στην εξωστρέφεια του λιμένα, στην ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων και στην προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής. Η σημερινή συμφωνία, έρχεται να επιβεβαιώσει και να επικυρώσει την στρατηγικού χαρακτήρα προσαρμογή της γεωπολιτικής θέσης και του κυρίαρχου ρόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στα δεδομένα της σύγχρονης λιμενικής οικονομίας».
Η Cosco Logistics δραστηριοποιείται για περισσότερο από 10 χρόνια και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης που καλύπτει όλους τους τομείς στην Κίνα με περισσότερα από 400 υποκαταστήματα. Επίσης διαθέτει και γραφεία σε 17 χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχει υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες συνεργασίας με πάνω από 40 διεθνείς εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την συγκεκριμένη θέση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενδιαφέρον είχαν δείξει δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες. Ειδικότερα αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας από τις μεγαλύτερες διαμεταφορικές εταιρείες της χώρας, γερμανικών συμφερόντων, αλλά και εταιρείας 3PL με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει την διαχείριση των logistics μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ με παρουσία σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το πόρταλ euro2day.gr, η Cosco Logistics θα συνεργαστεί με αλλοδαπές εταιρείες που διακινούν τα προϊόντα της Hewlett Packard από την Τουρκία στα Βαλκάνια, ενώ κατά πάσα πιθανότητα ο τελικός τους προορισμός θα είναι η ρουμανική αγορά. Πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία είναι ανεξάρτητη και δεν σχετίζεται με την συμφωνία Cosco - HP – TΡΑΙΝΟΣΕ για μετακίνηση με το σιδηρόδρομο των προϊόντων της αμερικάνικής πολυεθνικής από τον Πειραιά προς την Τσεχία, που αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τα πρώτα πιλοτικά της δρομολόγια στις αρχές του χρόνου.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο αυτή την εποχή εκτελούνται έργα σύνδεσης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, φαίνεται ότι έχει έρθει στο προσκήνιο αφού η σύνδεση αυτή θα αναδείξει την στρατηγική του σημασία.