Στο "στόχαστρο" του Γιώργου Κατρούγκαλου μπήκε και η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με Μέσα Ενημέρωσης που έχουν άμεση σχέση με την "Ελληνικός Χρυσός", η οποία, όπως είπε, είναι και χορηγός ραδιοφωνικών εκπομπών γνωστού ραδιοφωνικού σταθμού που αποτελεί τη "ναυαρχίδα" στην ενημέρωση των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούνται. Τόνισε επίσης ότι όταν ένας νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα τότε υπάρχει και ο δρόμος της "πολιτικής ανυπακοής" για την υπεράσπιση του ίδιου του Συντάγματος.
Ταυτόχρονα, περιέγραψε μια τραγική κατάσταση στις Σκουριές όσον αφορά στο ζήτημα των πολιτικών και κοινωνικών, αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων. Μια κατάσταση που, όπως είπε και ο Γιώργος Κυρίτσης δείχνει ότι στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής ισχύει "άλλο νομικό πλαίσιο απ' ό,τι στην υπόλοιπη χώρα". Έκανε λόγο για τους πολίτες που "εξαφανίστηκαν", για παράνομες λήψεις γενετικού υλικού, για μια κατάσταση απαράδεκτη. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως πλήττονται βάναυσα τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Το σημαντικό ζήτημα που προέκυψε ακόμη μια φορά από τη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν πως Χαλκιδική και Θράκη βρίσκονται στο "στόχαστρο" της κυβέρνησης όσον αφορά στα ζητήματα των εξορύξεων χρυσού. Γι' αυτό ο αγώνας είναι κοινός και δεν πρέπει να σπάσει κανείς κρίκος. Εκείνο επίσης που έχει σημασία είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει και τις ελπίδες του κόσμου στη Χαλκιδική για να σταματήσει αυτή η καταστροφή, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει ενεργό και το κίνημα, γιατί δεν αρκούν μόνο οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενδεχόμενως θα πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε όπως είπε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, "στο δεξί χέρι υπάρχει η ασφάλεια και η τάξη και στο αριστερό το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα".
Σήμερα, όπως είπε, εξαιτίας των πολιτικών που ασκούνται από την κυβέρνηση η ισορροπία έχει διαταραχθεί σε βάρος του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων". Αυτή την ανισορροπία οφείλει να θεραπεύσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Το ζήτημα με τον χρυσό στη Χαλκιδική είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, είναι ότι δημιουργείται μια μη αναστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον της περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι καταστρατηγεί τη συνταγματική πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος στο όνομα του δικαιώματος της οικονομικής ανάπτυξης. Γι' αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

  Σακελλίων Σταμάτης - "Αυγή"