Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Σαρώνει πανελλαδικά η "Μικρά Αγγλία" που προβάλλεται στα "Ηλύσια"

Συγκαταλέγεται μέσα στις ταινίες της χρονιάς και στις σημαντικότερες ελληνικές παραγωγές των τελευταίων πολλών ετών. Ο λόγος για την «Μικρά Αγγλία» προβάλλεται και αυτήν την εβδομάδα από τον κινηματογράφο Ηλύσια (ώρες προβολής 6μμ και 9μμ ) στην Αλεξανδρούπολη με το ενδιαφέρον του κοινού να είναι μεγάλο.
Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες
της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, με φόντο την Ανδρο. Ο Βούλγαρης με διεισδυτική και στοχαστική ματιά αφηγείται κινηματογραφικά μία ιστορία, που φωτίζει τις σκιές της καθημερινότητας, τα κρυμμένα μυστικά, τις ταραγμένες σχέσεις και το κόστος της υποταγής.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της διανομής, ξεπέρασε τα 300.000 εισιτήρια η «Μικρά Αγγλία» κατά την πέμπτη εβδομάδα προβολής της στις αίθουσες όλης της Ελλάδας (προβάλλεται από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου). Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια τεράστια ελληνική επιτυχία της τρέχουσας σεζόν και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι ο κύκλος της δεν έχει ακόμα κλείσει. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αμείωτο.


Υπόθεση
 
Ενα σπίτι, ένα μυστικό, ένας άνδρας, δύο αδελφές... Η 20χρονη Ορσα είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα, δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Ανδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους, Μίνα, σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλάντικο Σουρ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Ορσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Αθελά της ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της. Στο κάτω σπίτι η Ορσα. Στο πάνω η Μόσχα.