Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Βουλγαρία: Θετικές οι προοπτικές σε ό,τι αφορά την εδαφική συνεργασία με Ελλάδα

Ολοένα και καλύτερες είναι με το πέρασμα των χρόνων οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, η ανάπτυξη των οδικών δικτύων και η «κοινή γλώσσα» των λαών, έχουν φέρει τις δύο περιοχές πιο κοντά, κάτι που αποδεικνύεται σταθερά, μέσα από τις συμπράξεις που έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα η νότια Βουλγαρία με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα προβλήματα και τα πεδία για βελτίωση αυτής της συνεργασίας, φυσικά, είναι πολλά και ο δρόμος ακόμη μακρύς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη γνωστή «πληγή» των πλημμύρων. Ωστόσο, και εκεί, έχει βελτιωθεί η κατάσταση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, και η διαχείριση του προβλήματος, όποτε αυτό προκύπτει, γίνεται με πιο άμεση και καλή συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών. Ένα ακόμη σημαντικό βήμα ώστε να έρθουν πιο κοντά οι δύο περιοχές, είναι η σταδιακή βελτίωση των οδικών υποδομών και δικτύων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το τμήμα του δρόμου Κομοτηνή-Κίρτζαλι, το οποίο δόθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη στην κυκλοφορία. Έτσι, οι δύο περιοχές βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις 50 λεπτών και 24 χιλιομέτρων ασφαλούς και σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.
Η ανάπτυξη των οδικών και άλλων υποδομών, με γνώμονα την βελτίωση της πρόσβασης προς τα αξιοθέατα στην περιοχή, θα είναι κεντρική προτεραιότητα στην εδαφική συνεργασία των δύο χωρών, ως το 2020. Καλές προϋποθέσεις στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκαν ήδη από το 2011, όταν εκπονήθηκε η Στρατηγική Σταθερής Ανάπτυξης της διασυνοριακής μεταφορικής υποδομής ως μέσο βελτίωσης των συνθηκών ζωής του πληθυσμού στην παραμεθόρια ζώνη στο πλαίσιο του διμερούς έργου CONNECTION.
Άλλωστε, ελπιδοφόρες χαρακτήρισε τις προοπτικές της εδαφικής συνεργασίας της περιφέρειας Σμόλιαν, όπως και των υπόλοιπων παραμεθόριων περιφερειών της Νότιας Βουλγαρίας με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο διοικητής της Περιφέρειας Σμόλιαν Ντιμιτάρ Κραστάνοφ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Κραστάνοφ, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια εργάζεται στην κατεύθυνση ανάπτυξης των ελληνοβο
υλγαρικών σχέσεων, είναι βαθύτατα πεπεισμένος για τις μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω αναβάθμισης των διμερών σχέσεων.
Ως μέλος της μεικτής Επιτροπής Επιτήρησης των προγραμμάτων, ο κ. Κραστάνοφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι, μέχρι το 2020 "θα καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (φυσικά, και την εθνική χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας) με τον καλύτερο και πλέον αποδοτικό τρόπο, για το καλό των περιφερειών μας, με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων τους".
Υπογράμμισε δε ότι, "σίγουρη εγγύηση, ότι θα πετύχουμε τον κοινό αυτό σκοπό αποτελούν οι άριστες σχέσεις, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και το εποικοδομητικό πνεύμα της μέχρι τώρα συνεργασίας με τους Έλληνες συναδέλφους μας".
Οι δηλώσεις του κ. Κραστάνοφ έγιναν στο πλαίσιο της πρόσφατης ενημερωτικής αποστολής εκπροσώπων του βουλγαρικού και ξένου Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της βουλγαρικής Κεντρικής Ροδόπης με την υποστήριξη του έργου "Κοινή Τουριστική Πρωτοβουλία που στοχεύει στην Πολιτιστική Κληρονομιά".

Τουρισμός, πολιτισμός, επενδύσεις

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης είναι ηγετικός εταίρος του έργου που έχει σκοπό τη βελτίωση της τουριστικής ελκυστικότητας των περιοχών Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, και Έβρος, όπως και των βουλγαρικών Σμόλιαν, Χάσκοβο.
Σύμφωνα με τον κ. Κραστάνοφ, ο στρατηγικός στόχος του Project «JTI Target» -όπως και πολλών άλλων συντονισμένων πρωτοβουλιών των παραμεθόριων περιφερειών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας -είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της Ροδόπης και της βόρειας παραλίας του Αιγαίου από άλλες χώρες και κυρίως από την ενδοχώρα της Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον κ. Κραστάνοφ, έχουν εμφανιστεί επίσης και ελπιδοφόρες ενδείξεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων πολυμεταλλευμάτων στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας της Περιφέρειας Σμόλιαν Βακλίν Τόποφ ανέφερε ως άλλο πετυχημένο παράδειγμα για την κοινή προσπάθεια των Ελλήνων και Βούλγαρων εταίρων για την ανάδειξη και την προβολή της παραμεθόριας ζώνης το έργο "Θρακική και Βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά στη Ροδόπη και στην ακτή του Βόρειου Αιγαίου" (THRABYZHE), στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για μια σειρά από διαδρομές, μέσω των οποίων οι ξένοι τουρίστες θα γνωρίσουν αλλά και θα απολαύσουν τα φυσικά κάλλη και τα μνημεία "στα ίχνη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς", όπως αναφέρεται στο έργο.
Χαρακτηριστικό δε, σύμφωνα με τον Βούλγαρο εμπειρογνώμονα είναι, ότι οι πόροι του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας συνέβαλαν ουσιαστικά στην αναπαλαίωση των αρχαίων κάστρων στην περιοχή της πόλης Σμόλιαν και στο κοντινό χωριό Κόσνιτσα, ώστε να καταστούν ελκυστικό τουριστικό αξιοθέατο.

Και προστασία του περιβάλλοντος

Η ελληνοβουλγαρική συνεργασία έχει στόχο όχι μόνο την προβολή, αλλά και την προστασία των φυσικών δεδομένων της Ροδόπης. Στην κατεύθυνση αυτή εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της κοινής προσπάθειας Σμόλιαν και Ξάνθης για την ανάπτυξη δικτύου παρακολούθησης και επιτήρησης- πριν από τρία χρόνια -ώστε να έχουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των δύο χωρών πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (on line) για άμεση και συντονισμένη αντίδραση σε περίπτωση εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών που απειλούν τη Ροδόπη την καλοκαιρινή περίοδο.
Εξάλλου, ο κ. Τόποφ ανέφερε, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι λαθροκηνυγοί και οι παράνομοι ξυλοκόποι θα πρέπει να φοβούνται το άγρυπνο "μάτι" στις κάμερες ανίχνευσης.