Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ο αρχιτέκτονας Παύλος Μιχαηλίδης

Του Γιώργου Πανταζίδη

Επικυρώθηκε με συντριπτική πλειοψηφία επί των παρόντων της ανοιχτής ιδρυτικής συνέλευσης, -  ουσιαστικά – της νέας δημοτικής παράταξης Αλεξανδρούπολης, η υποψηφιότητα του Παύλου Μιχαηλίδη.
Ο 47χρονος αρχιτέκτονας θα είναι ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, αποδεχόμενος, κατά τη διαδικασία, την πρόταση που του έγινε και αποδείχθηκε η μοναδική, η οποία και προέκυψε μετά από σειρά επαφών, συζητήσεων και διαβουλεύσεων με πρόσωπα και συλλογικότητες.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση για την υποψηφιότητα Μιχαηλίδη προέκυψε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ - μετά από απόφαση των μελών του- και κατατέθηκε στη συνέλευση, ενώ άλλα πέντε ονόματα που προτάθηκαν από παρόντα στη συνέλευση, είτε απουσίαζαν και δεν είχαν ερωτηθεί, είτε το προηγούμενο διάστημα είχαν απορρίψει ανάλογη πρόταση να ηγηθούν της νέας παράταξης.
Το τελευταίο δίμηνο, ουσιαστικά από τις αρχές Δεκεμβρίου, είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στην τοπική κοινωνία το πλαίσιο αρχών και βασικών θέσεων της νέας παράταξης που αποτελούν τις ονομαζόμενες και «κόκκινες γραμμές» και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βασική προϋπόθεση για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου ενόψει των δημοτικών εκλογών. Στόχος της παράταξης θα είναι «η ανατροπή του σκηνικού στο δήμο Αλεξανδρούπολης και στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, ως θεσμός, θα πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου», όπως επισημάνθηκε στη συνέλευση.
«Οι τελευταίες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις πιο σκληρές αντικοινωνικές και αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, έχουν καταστήσει κλινικά νεκρή την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε στην ομιλία του ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας, Χρήστος Δούκας, επισημαίνοντας πως «ο αγώνας έχει ως πρώτο στόχο την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια τον επαναπροσδιορισμό της, σε νέες βάσεις».
Όπως προείπαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του στο νέο εγχείρημα, ενώ είναι σε εξέλιξη οι ζυμώσεις και συζητήσεις και με άλλους πολιτικούς χώρους. Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα συνέλθει η συντονιστική επιτροπή (η οποία είναι ανοιχτή σε προσθήκη προσώπων) για να ξεκινήσει την οργανωτική συγκρότηση της νέας δημοτικής παράταξης, να καταλήξει στο όνομα, σε ομάδες δουλειάς αλλά και σε αναζήτηση υποψηφίων συμβούλων.

Η παρέμβαση Μιχαηλίδη

Μετά την πρόταση προς το πρόσωπό του και την οποία αποδέχθηκε, ο κ. Μιχαηλίδης πήρε το λόγο. Αρχικά θεώρησε χρήσιμες τις όποιες ενστάσεις και έδωσε τις δικές του απαντήσεις, σημειώνοντας ότι ήταν από τους συνδιαμορφωτές του κειμένου αρχών εξ αρχής.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως «το ελκυστικό αυτής της προσπάθειας, ήταν η σύνθεση και το τελικό αποτέλεσμα να μπορέσουμε να ακούσουμε όλες τις απόψεις. Η δική μου παρουσία δεν κατέχεται από τη ματαιοδοξία του επικεφαλής κάποιου συνδυασμού αν δεν έχει τα συστατικά της νίκης και της ανατροπής. Ειδάλλως δεν θα με ενδιέφερε ποτέ να γίνω επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου το οποίο θέλει να καταγράψει μόνο τις δυνάμεις του και να προσφέρει αν θέλετε βήμα σε όλες αυτές τις δημοτικές παρατάξεις που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Η αγωνία μου για την πόλη ήταν πάντα ενεργή και διαχρονική. Το σημαντικό πλέον είναι η συμμετοχή και η στελέχωση με τη φυσική σας παρουσία ενός ψηφοδελτίου ενωτικού, ισχυρού και
αυτοδιοικητικού, ενός ψηφοδελτίου το οποίο θα είναι και συνθετικό για να μπορέσει να φέρει και τη νίκη και την ανατροπή στο δήμο.
Πέραν τούτου, πέραν από τη συμμετοχή που είναι πάρα πολύ σημαντική, αξία έχει από αύριο να αναζητήσουμε όλες αυτές τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις να μας στηρίξουνε, να μας δώσουν δύναμη, διότι θέλουμε αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις, σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αύριο θα αναζητήσουμε τις υπόλοιπες τις δυνάμεις, για να μπορέσουμε να έχουμε τη δύναμη και προοπτική».
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της νέας παράταξης σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε πρόγραμμα το οποίο να απαντά και να αντανακλά όλα τα μεγάλα διλήμματα προσανατολισμού τα οποία προβληματίζουν τον τόπο και τη χώρα».
Ο κ. Μιχαηλίδης στο κλείσιμο της ομιλίας του θέλησε να δώσει ένα μήνυμα προς τους νέους, τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους αλλά και όσους προέρχονται από τα δημοτικά διαμερίσματα Φερών και Τραϊανούπολης. «Πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι και αλληλέγγυα και κοντά τους σε ότι επιλογές και αποφάσεις έχουνε και τις δικές τους επιλογές και ότι εμείς πρέπει με κάθε δύναμη να συνδράμουμε ούτως ώστε να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές»

Βασικές αρχές της νέας παράταξης

Το πλαίσιο αρχών περιλαμβάνει
· ένα Δήμο πυλώνα τοπικής ανάπτυξης και αλληλεγγύης
· μια Τοπική Αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από τις δικές της παθογένειες και τον αργό θάνατό της από τις Κυβερνητικές πολιτικές των Μνημονίων και του Καλλικράτη
· ένα Δήμο αναπτυξιακό, δημιουργικό, διεκδικητικό, αγωνιστικό, με τον πολίτη συμμέτοχο στη συζήτηση και λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν
· ένα Δήμο που θα προασπίσει τα τοπικά συμφέροντα , τα κοινωνικά αγαθά και θα αξιοποιήσει τον τοπικό πλούτο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας