Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Στον κόσμο του CERN «ταξίδεψαν» μαθητές της Αλεξανδρούπολης

To 3o Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη» ήταν ένα από τα 7 γυμνάσια της χώρας μας που συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικονικής περιήγησης μαθητών και μαθητριών στο πείραμα CMS του LHC στο CERN. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών. Ήταν μια από τις πρώτες ξεναγήσεις στην καρδιά του ανιχνευτή CMS, καθώς η υλοποίησή της είναι δυνατή μόνο επειδή αυτήν την περίοδο ο ανιχνευτής βρίσκεται σε φάση συντήρησης και αναβάθμισης.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη», αλλά και ομάδες μαθητών απ΄όλα τα γυμνάσια της πόλης, συναντήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου όπου είχε προγραμματιστεί διαδικτυακή σύνδεση μέσω ειδικής video-πλατφόρμας του CERN με την αίθουσα ελέγχου του πειράματος CMS.
Ακολούθησε virtual ξενάγηση από την Ελληνίδα Technical Manager του πειράματος CMS κ. Ανδρομάχη Τσίρου στον χώρο όπου συμβαίνουν οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίων, γνωστό ως η "καρδιά του ανιχνευτή". Η γιγαντιαία διάταξη βρίσκεται 105m κάτω από την επιφάνεια της Γης και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους της εγκατάστασης και να ενημερωθούν. Στην video-σύνδεση συμμετείχαν ομάδες άλλων έξι σχολείων από άλλες περιοχές της Ελλάδας με ένα σύνολο περίπου πεντακοσίων μαθητών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις και απορίες τους, τις οποίες με προθυμία απάντησαν οι ερευνητές του CERN, ενώ στο τέλος κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους για την “καταπληκτική”, “μοναδική”, “συγκλονιστική”, όπως την χαρακτήρισαν, εμπειρία.
Η πρωτοποριακή αυτή σύνδεση είχε διάρκεια δύο ωρών και υλοποιήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος ODS (Open Discovery Space).
Στο επίσημο site του CERN και στον παρακάτω σύνδεσμο έχει γίνει σχετική ανάρτηση.
H εκπαιδευτική κοινότητα που συμμετείχε στο πρόγραμμα ευχαριστεί θερμά την ομάδα ελλήνων ερευνητών του CERN και τον συντονιστή της δράσης κ. Άγγελο Αλεξόπουλο για την αξέχαστη εμπειρία!