Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Έξαρση στο λαθρεμπόριο οστράκων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Ένας τόνος και διακόσια σαράντα έξι κιλά όστρακα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν την Κυριακή από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, αυξάνοντας έτσι τη λίστα με τα καταγεγραμμένα περιστατικά κατάσχεσης ακατάλληλων οστράκων στην περιοχή μας.
Το νέο περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.
Συνελήφθησαν ένας 37χρονος οδηγός φορτηγού, ένας 67χρονος και ένας 68χρονος, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν από κοινού στη μεταφορά και διακίνηση ποσότητας οστράκων, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, με σκοπό την πώληση και την εμπορία. Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν 62 σάκοι που περιείχαν έναν τόνο και διακόσια σαράντα έξι κιλά όστρακα του είδους «αχιβάδα» υπολειπομένων διαστάσεων. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε η ποσότητα οστράκων καθώς και το φορτηγό. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, οι Αρχές συνέλαβαν πέντε άτομα που διακινούσαν τεράστιες ποσότητες από ακατάλληλα οστρακοειδή. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μόλις πέντε μήνες που οι Αρχές στην Αλεξανδρούπολη εντοπίζουν ένα τέτοιο φορτίο. Αυτή τη φορά, όμως, οι ποσότητες των οστράκων που εντοπίστηκαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Συνολικά, την περασμένη εβδομάδα οι ιδιωτικές Αρχές εντόπισαν 5.356 κιλά από όστρακα στην περιοχή Ανθεια. Επρόκειτο για υπομεγέθη όστρακα, δηλαδή για γόνους που δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ηλικία αναπαραγωγής και γι’ αυτό η αλίευσή τους είναι παράνομη.
Το λαθραίο φορτίο θα είχε περάσει απαρατήρητο, αν στο προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης δεν είχε φθάσει η συγκεκριμένη πληροφορία, η οποία αποδείχτηκε ακριβής. Οι συνολικά πέντε Έλληνες λαθρέμποροι είχαν ως κρυψώνα γαριδοτροφείο της Αλεξανδρούπολης. Εκεί θα συσκεύαζαν τα πανάκριβα όστρακα, τα οποία, καμουφλαρισμένα σε φορτηγό ψυγείο, θα κατέληγαν μέσω της Εγνατίας Οδού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με σκοπό να τα βγάλουν από τη χώρα, με προορισμό την Ιταλία. Αρχικά οι Αρχές εντόπισαν έναν 50χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. οχήματος, ο οποίος μετέφερε με τρέιλερ ποσότητα ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση οστράκων -λόγω υπολειπόμενων διαστάσεων- με σκοπό την πώληση και την εμπορία. Μέσα στο τρέιλερ βρέθηκαν 15 σάκοι που περιείχαν 327 κιλά όστρακα του είδους «τελλίνα» και 41 σάκοι που περιείχαν 609 κιλά όστρακα του είδους «αχιβάδα».
Στη συνέχεια, στελέχη του Λιμεναρχείου, παρουσία εισαγγελέα, έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις του παλαιού γαριδοτροφείου Αλεξανδρούπολης, σημείο όπου διαπιστώθηκε ότι κατευθυνόταν ο 50χρονος οδηγός. Στο γαριδοτροφείο συνελήφθησαν ο 72χρονος ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων, διότι τις λειτουργούσε άνευ άδειας, καθώς και ένας 64χρονος, ο οποίος φέρεται ως μισθωτής μέρους των εγκαταστάσεων καθώς είχε ενοικιάσει δύο αποθήκες. Επιπλέον, συνελήφθησαν ένας 40χρονος και δύο 60χρονοι, οι οποίοι φέρονται ότι είχαν αποθηκεύσει και επεξεργάζονταν από κοινού με τους άλλους δύο συλληφθέντες (ιδιοκτήτης και μισθωτής), και άλλες ποσότητες οστράκων, επίσης ακατάλληλες για κατανάλωση. Πιο αναλυτικά βρέθηκαν: 1.170 κιλά του είδους «τελλίνα», 850 κιλά του είδους «κυδώνια» και 2.400 κιλά αχηβάδας, υπολειπόμενων διαστάσεων.