Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Το μήνυμα και ο αντίκτυπος από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Θετική αύρα προκάλεσε η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ: πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το ισχυρότερο ψηφοδέλτιο εν συγκρίσει με τα αντίπαλα σχήματα, ιδίως δε αυτό της Νέας Δημοκρατίας...
Την ώρα δηλαδή που ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωνε ένα μείγμα τηλε-μαϊντανών και "Γουλιμήδων", ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζαν να ρίξουν στην πιο κρίσιμη κάλπη του Μαΐου κομματικές και μη υποψηφιότητες, ικανές να δώσουν με επιτυχία τη μάχη των επόμενων 30 ημερών, αλλά και να εκπροσωπήσουν επάξια τα συμφέροντα του λαού, εφόσον οι πολίτες επιλέξουν να τους στείλουν στην Ευρωβουλή.
Πολίτες με έντονη παρουσία στην κοινωνία και ιδίως στους αντιμνημονιακούς αγώνες της τελευταίας αυτής τετραετίας, πολιτικοί που δίνουν σήμα πολιτικής διεύρυνσης, άνθρωποι της διανόησης, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας, που, κάθε ένας / μία από αυτούς και με τον τρόπο του όρθωσε το ανάστημά του στη λαίλαπα των τελευταίων αυτών χρόνων.

Ο διάλογος του Αλ. Τσίπρα με Γ. Βαρουφάκη και Λ. Λαζόπουλο

Υπήρξαν όμως και εκείνοι, που για δικούς τους, προσωπικούς λόγους δεν θα είναι τελικώς υποψήφιοι: ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Λάκης Λαζόπουλος, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι ωστόσο την κρισιμότητα των περιστάσεων στέλνουν σήμα υποστήριξης του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο δημοφιλής ηθοποιός και συγγραφέας, που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση μέσα από τις εκπομπές του για όσα συντελούνται στη χώρα από την ημέρα που υπήχθη στο Μνημόνιο, απέστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτήν μπορεί να δηλώνει "στην παρούσα φάση τουλάχιστον" αδύναμος να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ωστόσο και αυτός "παρών" στη μάχη απέναντι σε "μια Ευρώπη που μικραίνει", με "τη διαφορετική φωνή στην Ευρώπη" να είναι, πράγματι, "το αίτημα των καιρών!" (Ολόκληρη η επιστολή του Λ. Λαζόπουλου προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύεται παραπλεύρως).
Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να διαφύγει της προσοχής η αιχμή του προς το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη: "Το εγχώριο σύστημα -γράφει-, πανικόβλητο από την κατάσταση, τρέχει με ένα σακίδιο στον ώμο να προλάβει την ανατροπή της κατάστασης".
Απών από το ψηφοδέλτιο και ο Γ. Βαρουφάκης, παρών όμως στον πολιτικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ -και όπως ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε (σε δήλωσή του στο Tvxs), "αν και δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος, θέλει να συμβάλει όσο μπορεί με τις γνώσεις και την εμπειρία του στον αγώνα που κάνουμε για τη νίκη στις ευρωεκλογές και τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η Ευρώπη και ο τόπος".
Ενώ, από την πλευρά του, ο καταξιωμένος και πέρα από τα ελληνικά σύνορα οικονομολόγος, τις απόψεις του οποίου παρακολουθεί με ενδιαφέρον μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης, σε κείμενό του (στο protagon.gr) δημοσιοποίησε όσα είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ -τονίζει- είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στην χώρα που α) είναι ταγμένη υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης και β) έχει τη διάθεση να διαχωρίσει τη θέση της από τη δουλικότητα των κρατούντων που ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που υπονομεύουν την Ευρώπη. Θα κάνω ό,τι μπορώ να βοηθήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί θέσεις ευεργετικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη και να μεγιστοποιήσει το ποσοστό του στις ευρωεκλογές", υποσχέθηκε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ψηφοδέλτιο μάχης

Σε πρώτη φάση, η Κ.Ε. εξέλεξε την Κυριακή 14 εξωκομματικούς υποψηφίους, από τους οποίους ξεχωρίζει η Κωνσταντίνα Κούνεβα, και 20 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τους συνεργαζόμενους, πρόκειται για τον συνδικαλιστή της ΕΥΑΘ Γ. Αρχοντόπουλο, τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβα, το συνταγματολόγο Γ. Κατρούγκαλο, τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκη, τον δημοσιογράφο Στ. Κούλογλου, την απολυμένη καθαρίστρια Δ. Μανώλη, τον δημοσιογράφο Ν. Ξυδάκη, την ηθοποιό Μάν. Παπαδημητρίου, τον πανεπιστημιακό -επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλη, την Σαμπιχά Σουλεϊμάν, τη δημοσιογράφο Αλ. Χρηστακάκη, τον πανεπιστημιακό Δ. Χριστόπουλο και τον συνταγματολόγο Κ. Χρυσόγονο.
Όλοι οι παραπάνω πλαισιώθηκαν από έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -κάποια από αυτά και με ευρωπαϊκές εμπειρίες-, που κατ' αλφαβητική σειρά είναι από τις γυναίκες οι: Σ. Αναγνωστοπούλου, Νατ. Θεοδωρακοπούλου, Σ. Παπαδόγιαννη, Π. Πέρκα, Σ. Σακοράφα, Ρ. Σβίγκου, Δ. Σπανού, Μ. Σπηλιοπούλου, Ελ. Σωτηρίου και Τ. Χριστοδουλοπούλου.
Και από τους άνδρες, οι: Χ. Γολέμης, Αλ. Καλύβης, Χρ. Λάσκος, Σ. Μάρταλης, Γ. Μηλιός, Αλ. Μπένος, Γ. Μπουρνούς, Δ. Παπαδημούλης, Γ. Τόλιος και Ν. Χουντής.
Ενώ, την Τετάρτη, η Π.Γ. επέλεξε για τις υπόλοιπες θέσεις τον ευρωβουλευτή Κρ. Αρσένη, τον γ.γ. των Γιατρών του Κόσμου - στέλεχος της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Νικ. Κανάκη, την οικονομολόγο Μ. Καραμεσίνη, τον "δικό μας" Γ. Κυρίτση, την πανεπιστημιακό και σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα Π. Ρηγοπούλου, τον παραολυμπιονίκη Γ. Φουντουλάκη. Οι υπόλοιπες δύο θέσεις θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες, μία από τις οποίες εκτιμάται πως θα διατεθεί για την εκπροσώπηση της μουσουλμανικής μειονότητας.

Νίκος Παπαδημητρίου - Εφημερίδα Αυγή