Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Πρωτομαγιά μνήμης και τιμής

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΜΕΤΑ

Με μηνύματα ενότητας για αγώνα υπέρ της εργασίας και κατά των πολιτικών που υποβαθμίζουν τα εργασιακά κεκτημένα εορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο η Εργατική Πρωτομαγιά. Τα δικά τους καλέσματα απευθύνουν και στον Έβρο οι συνδικαλιστικοί φορείς, με συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.
Η πρώτη συγκέντρωση οργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Έβρου και το νομαρχιακό τμήμα Έβρου της ΑΔΕΔΥ, μπροστά στο κτίριο που στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο, στις 10.30. Από την άλλη, το ΠΑΜΕ, πραγματοποιεί συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης στις 10 και μπροστά στο Ηρώο της Ορεστιάδας στις 10.30.

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Έβρου

«Ό,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με αγώνες και αίμα», αναφέρει στο κάλεσμά του το νομαρχιακό τμήμα Έβρου της ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για όλα όσα χάθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια: εργασιακή ασφάλεια, οχτάωρο, πενθήμερη εργασία, ασφάλιση και παροχή υγείας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εργατικό δίκαιο, ένα καλό εργασιακό περιβάλλον, αξιοπρεπείς μισθοί.
«Σήμερα, αντί να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε νέα δικαιώματα στον εργασιακό μας χώρο και βίο, δυστυχώς ζούμε στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εργασιακή ανασφάλεια, την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου, το κλείσιμο επιχειρήσεων, τις χιλιάδες απολύσεις, τη φτώχεια, την ιδιωτικοποίηση Δημόσιων υπηρεσιών, την εργασία τις Κυριακές, την πληρωμή από τους πολίτες δημόσιων αγαθών (π.χ. υγεία), το τέλος της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Ιστορικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, έχουν στοχοποιηθεί και «εκτελούνται» καθημερινά, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, του ανταγωνισμού, των ελλειμμάτων και του χρέους. Το Δ.Ν.Τ., η Ε.Ε. και τα διεθνή συμφέροντα του Μεγάλου Κεφαλαίου στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης εφαρμόζουν μια νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική πολιτική χωρίς κοινωνικό πρόσωπο και νομοθετούν την πανευρωπαϊκή λιτότητα, την ανεργία και την ακύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η απόδοση φόρου τιμής στις προγενέστερες γενιές εργαζομένων γίνεται αναγκαιότητα. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την απεργία της Πρωτομαγιάς στην απαρχή νέων αγώνων των εργαζομένων, νέων αγώνων όλων των πολιτών, γιατί όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι παροχές προς τους πολίτες χάθηκαν. Να στείλουμε μήνυμα σε μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. ότι είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον μας, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.
Αν αγωνιστούμε, θα κερδίσουμε. Οι μόνοι αγώνες που δε φέρνουν αποτελέσματα είναι αυτοί που δε γίνονται.
Τα κρίσιμα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι και ως πολίτες διαμορφώνουν ένα περιβάλλον για ενωτικές κινητοποιήσεις και μαζικές αντιδράσεις».
Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ
«Ζήτω η 1η Μάη! Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για την Πρωτομαγιά σημειώνοντας ότι η 1η Μάη μας καλεί να προωθήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την ενότητα για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. «Να δημιουργήσουμε τους όρους για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Για να βγει αλώβητος και νικητής ο λαός, απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Χρειάζεται να δυναμώσει ο συντονισμός του αγώνα, να αναπτυχθεί ένα ορμητικό αγωνιστικό ποτάμι αντίστασης για να αναχαιτίσει την κυβερνητική επίθεση, να γκρεμίσει μνημόνια και αφεντικά».
Το καλεσμα ΜΕΤΑ

Το Μέτωπο Εργατοϋπαλληλικής Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) στο κάλεσμά του για την εργατική πρωτομαγιά, σημειώνει: «Αυτή την Πρωτομαγιά προβάλει πιο δυνατά το χρέος μας: συνεχίζουμε ανυποχώρητα την ταξική πάλη, στηριζόμαστε στη συλλογική μας δύναμη, στην ενότητά μας και στη δράση μας. Αγωνιζόμαστε για τα αιτήματα της εποχής μας, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την κατάργηση των μνημονίων, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης, να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση και τα χρέη τους. Αγωνιζόμαστε για δημόσια κοινωνικά αγαθά, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, επαναθεμελίωση των Συλλογικών Συμβάσεων. Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ είναι το σύνθημα που συνδέει το νόημα της Πρωτομαγιάς, τότε με την Πρωτομαγιά σήμερα».