Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Με τα πόδια φυλάνε τα σύνορα στον Έβρο!

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους οι συνοριακοί φύλακες του Έβρου διαπίστωσαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων που επισκέφθηκαν την περιοχή. Το βασικότερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη οχημάτων και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΣΥΦΥ, οι συνοριοφύλακες να αναγκάζονται να εκτελούν περιπολίες πεζή, με ληγμένα αλεξίσφαιρα…
Κατά την παραμονή του σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Κομοτηνή, το κλιμάκιο της ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Χαρέλα, είδε από κοντά τα προβλήματα που εδώ και καιρό καταγγέλλουν οι συνοριοφύλακες της περιοχής, ενώ πραγματοποίησε επαφές με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Αλεξανδρούπολης, Διοικητές Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και με τον Περιφερειακό Διευθυντή του κλάδου της Αστυνόμευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει το thrakinea.gr, η ΠΟΣΥΦΥ αναφέρεται αναλυτικά στα ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως υπογραμμίζει, προκειμένου οι συνοριακοί φύλακες να εκτελούν τα καθήκοντά τους με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
«…Έχοντας διαπιστώσει το τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας υπηρεσιακών οχημάτων κυρίως στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας οι συνάδελφοι πλέον καλούνται και με διαταγές των προϊσταμένων να πραγματοποιούν πεζή αποτροπές στην ελληνική όχθη του ποταμού Έβρου και χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Θεωρούμε αυτές τις τακτικές ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ λόγω της αδυναμίας να συντηρηθούν περιπολικά και να τεθούν και πάλι σε λειτουργία. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την συντήρηση των οχημάτων και την επαναλειτουργία τους.
Καθώς το πρόβλημα αυτό είχε διαπιστωθεί από την περασμένη άνοιξη και με την επίσκεψη τότε του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια στην περιοχή του Έβρου, αφού η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. του το είχε επισημάνει, σήμερα διαπιστώνουμε ότι όχι μόνον υφίσταται αλλά η εφευρετικότητα της Διοίκησης για πεζές περιπολίες και «ακατάλληλες» αποτροπές έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η Ομοσπονδία θα θέσει στην ηγεσία την ΕΛ.ΑΣ. και στο νέο Αρχηγό την αναγκαιότητα να λυθεί το ζήτημα – όχι αύριο αλλά σήμερα – καθώς σε διαφορετική περίπτωση οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι για την αναστολή της επιχείρησης έως ότου διασφαλιστούν τα εχέγγυα για ασφαλή επιχειρησιακή δράση και ασφαλή αποτροπή των μεταναστών που τείνουν στην παράνομη είσοδο στη χώρα μας.
Ακόμη οφείλουμε να αναζητήσουμε σήμερα, τους αστυνομικούς σκύλους που έπρεπε το Υπουργείο να προμηθεύσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια τις Υπηρεσίες Συνοριακής φύλαξης αφού τα ειδικά οχήματα που προμηθεύτηκε για το σκοπό αυτό μέσω ειδικής χρηματοδότησης βρίσκονται στα γκαράζ των Υπηρεσιών και παραμένουν σε ακινησία. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της τεράστιας γραφειοκρατίας που υπάρχει ακόμη και εντός της ΕΛ.ΑΣ. αφού τα ειδικά οχήματα τα προμηθευτήκαμε ( εδώ και 2 έτη ) αλλά τους σκύλους …όχι.
Ελλείψεις σε κάθε επίπεδο, ακινησία περιπολικών, ληγμένα αλεξίσφαιρα, μη εύχρηστες νέες θερμικές, απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, είναι ικανές πλέον να οδηγήσουν και με την δική μας από δω και πέρα τοποθέτηση είτε στην αναστολή της όλης επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ» είτε στην ουσιαστική επίλυση τους από την νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Θέσαμε τέλος στον Υποστράτηγο κ. Ι. ΤΣΟΥΚΝΑΔΗ για τον κλάδο Αλλαδαπών τα σημαντικά σημεία πλέον που η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. ζητά άμεση επίλυση.
Ευελπιστούμε στην ανταπόκριση της Φυσικής Ηγεσίας ώστε η συνέχιση της επιχείρησης να διασφαλίζει παράλληλα και την ασφάλεια των αστυνομικών – συνοριακών δυνάμεων».