Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Στις ράγες ξανά τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς Βαλκάνια

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το είχε πει και το έκανε. Το Σεπτέμβριο του 2013, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, είχε δηλώσει ότι πριν το καλοκαίρι του 2014 θα ξανάρχιζαν τα διεθνή δρομολόγια προς Σκόπια, Σερβία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Έτσι και γίνεται, από τις 10 Μαΐου, «το τρένο θα σφυρίξει ξανά για τα Βαλκάνια, με προορισμό Σκόπια - Βελιγράδι και Σόφια», με καθημερινά δρομολόγια που αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά και στην προσέλκυση τουριστών στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση, ένα επιβατικό τρένο θα φεύγει καθημερινά από τη Θεσσαλονίκη και θα φτάνει μέχρι το Βελιγράδι διαμέσω Σκοπίων και ένα δεύτερο, μέχρι τη Σόφια. Αντίστοιχα, ένα τρένο την ημέρα θα εισέρχεται στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και ένα τρένο από τη Σερβία και τα Σκόπια.
Με τα δρομολόγια αυτά θα εξυπηρετούνται οι φοιτητές αλλά και η τουριστική κίνηση προς τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, τον Πλαταμώνα, αλλά και το λιμάνι του Πειραιά, μέσω του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Σε ό,τι αφορά στη σύνδεση με Τουρκία, όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Ζηλιασκόπουλος, ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί με την επίλυση τεχνικών θεμάτων που αφορούν στο τμήμα της γραμμής από Αλεξανδρούπολη μέχρι Πύθιο αλλά και με την ολοκλήρωση των συνεννοήσεων με τους Τουρκικούς Σιδηροδρόμους. Επιπλέον το νέο δρομολόγιο θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως και από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι η νέα σύνδεση δεν επιφέρει αλλαγές που θα μετέβαλαν τα δεδομένα ως προς την πώληση.

Η διαδρομή προς Σόφια

Το δρομολόγιο θα είναι καθημερινό, θα αναχωρεί πρωινή ώρα από τη Θεσσαλονίκη και θα φτάνει στη Σόφια το μεσημέρι. Από τη Σόφια το τρένο θα αναχωρεί το απόγευμα και θα φτάνει στη Θεσσαλονίκη το βράδυ. Με την άφιξή του οι επιβάτες θα μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Αθήνα με το νυχτερινό δρομολόγιο.

Η διαδρομή προς Σκόπια - Βελιγράδι

Το δρομολόγιο θα ξεκινά το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη και θα φτάνει στα Σκόπια στις 8 περίπου το βράδυ (τοπική ώρα). Από τα Σκόπια θα αναχωρεί σε 15' και θα φτάνει στο Βελιγράδι το πρωί της επομένης. Αντίστοιχα, από το Βελιγράδι το τραίνο θα αναχωρεί το απόγευμα και θα φτάνει στα Σκόπια το επόμενο πρωί. Από εκεί θα αναχωρεί 15΄ αργότερα για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη πριν το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι τιμές των εισιτηρίων για τα νέα αυτά δρομολόγια θα είναι ανταγωνιστικές και θα ισχύουν πολλαπλές εκπτώσεις. Επίσης, θα ισχύουν οι προσφορές Eurail και InterRail και ειδικές προσφορές της Βαλκανικής, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις οικονομικές μετακινήσεις τουριστών αλλά και Ελλήνων.
Η επανέναρξη των δρομολογίων αποτελεί την συνέχεια μιας μακράς παράδοσης σιδηροδρομικής μετακίνησης επιβατών προς την Ευρώπη και την Ανατολή και αντιστρόφως, ενώ ενισχύει τη θέση της Θεσσαλονίκης στον σιδηροδρομικό χάρτη και δημιουργεί προσδοκίες για νέα ώθηση του ήδη ενισχυμένου τουριστικού ρεύματος από τα Βαλκάνια προς τη Βόρεια Ελλάδα.
Μένει να δούμε, να δρομολογηθεί και τρένο προς Τουρκία, δρομολόγιο που θα εξυπηρετήσει το μεγάλο αριθμού των μετακινούμενων προς Θεσσαλονίκη μα και άλλους, ενδιάμεσους, ελληνικούς προορισμούς.


της Άννης Καρολίδου - Voria.gr