Κυριακή, 20 Απριλίου 2014

Ν. Χουντής: Άμεση αλλαγή Κανονισμού του Δουβλίνου


Ν. Χουντής: Άμεση αλλαγή Κανονισμού του Δουβλίνου


"Η Ελληνική κυβέρνηση αντί να απαιτήσει από την Ευρώπη την αλλαγή της Μεταναστευτικής πολιτικής και του Κανονισμού του Δουβλίνου, καταφεύγει σε απάνθρωπες και αναποτελεσματικές πρακτικές", τόνισε μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, στο πλαίσιο συζήτησης για την παράταση της παραμονής μεταναστών σε κέντρα κράτησης, πέρα των 18 μηνών, που αποφασίστηκε στην Ελλάδα, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο Ν. Χουντής, αφού υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, δέχονται τον κύριο όγκο των μεταναστευτικών ροών" κι ότι "ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, η «αλληλεγγύη» της Ευρώπης δεν είναι έμπρακτη", σημείωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση, αντί να απαιτήσει από την Ευρώπη, αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής και κυρίως την ουσιαστική τροποποίηση του λεγόμενου κανονισμού του Δουβλίνου που είναι η αιτία του εγκλωβισμού τόσων ανθρώπων στις πρώτες χώρες εισόδου της ΕΕ, κάνει σταθερά επιλογές που είναι τόσο απάνθρωπες, όσο και αναποτελεσματικές".
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι "μια πρόσφατη τέτοια επιλογή, είναι η υιοθέτηση από τις ελληνικές αρχές, της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο, έκρινε ότι μπορεί να επεκτείνεται η κράτηση αλλοδαπών πέραν του 18μηνου, και ουσιαστικά επ' αόριστο, μέχρι να καταστεί εφικτή η απέλασή τους" και τόνισε ότι "οι επιλογές αυτές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα κι ότι παραβιάζουν τόσο το κοινοτικό όσο και το ελληνικό δίκαιο και συγκεκριμένα έρχονται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί Επιστροφών".

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Χουντής, ζήτησε από την Επιτροπή να πάρει συγκεκριμένη θέση ως προς την παραβίαση της οδηγίας περί επιστροφών από την Ελλάδα, αλλά και "να ακούσει τις φωνές που απαιτούν αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου που εγκλωβίζει ανθρώπους κι έχει δημιουργήσει αποθήκες ψυχών στη Νότια Ευρώπη".