Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πασχάλης Ταπεινόπουλος: Στην εξαθλίωση της Περιφέρειας απαντάμε με ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Συμπολίτισσα – Συμπολίτη,
Πριν από οτιδήποτε άλλο, θέλω να σε ευχαριστήσω που βρήκες το κουράγιο να διαβάσεις άλλο ένα σημείωμα από τα εκατοντάδες που αναφέρονται στις επερχόμενες εκλογές.
Είμαι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ», τον συνδυασμό της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας είναι ο Γιώργος Μποτσίδης, ο οποίος αποτελεί την προσωποποίηση των συλλογικών – μαζικών αγώνων του εργατικού – λαϊκού κινήματος της περιοχής μας, εδώ και πολλά χρόνια. Τον γνωρίζετε όλοι τον Γιώργο, είναι εκείνος με την ντουντούκα στις απεργίες και τις διαδηλώσεις.
Με την ντουντούκα του θα τον στείλουμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να αποτελέσει τη φωνή των αγώνων μας, για να μεταφέρει στις συνεδριάσεις το κλίμα και τον παλμό του κινήματος και να αναγκάζει τους έχοντες θεσμικό ρόλο να βάζουν τα χέρια τους «επί των τύπων των ήλων» και να παίρνουν ανοιχτή θέση όσον αφορά τις κινητοποιήσεις και τις μάχες που μας περιμένουν μετεκλογικά. Για να έχουμε στην Περιφέρεια συμβούλους που θα φροντίζουν να «απλώνουν» τις εργατικές μάχες και όχι να τις «πνίγουν» μη εμφανιζόμενοι σε αυτές ή επιδιώκοντας τη γρήγορη λήξη τους μέσω υποχωρητικών συμβιβασμών. Για να έχουμε συμβούλους που θα επιδιώκουν μέσω της θέσης τους να βοηθήσουν το κίνημα να έχει ποιοτικά άλματα και να πάψει επιτέλους να συμβαίνει το αντίθετο : Να αποτελούν δηλαδή οι αγώνες των εργαζομένων και η συμμετοχή σε αυτούς, «βατήρα» προς κατάκτηση «καρέκλας».
Πέρα από τα παραπάνω, συμμετέχουμε στις εκλογές, ώστε με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις μας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά που αντικειμενικά έχουν οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται : Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Δεν πατάμε την μπανανόφλουδα περί «τοπικού χαρακτήρα των εκλογών». Η Περιφέρειά μας δεν είναι καμιά «σχεδία» ευρισκόμενη καταμεσής του ωκεανού. Είναι κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και βιώνει από πρώτο χέρι την πρωτοφανή κρίση που βασανίζει τη χώρα μας. Τα κλειστά εργοστάσια, τα τερατώδη ποσοστά ανεργίας, τα λουκέτα στα μαγαζιά, τα διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, οι πετσοκομμένες ή εξαφανισμένες κοινωνικές υπηρεσίες απαιτούν αλλαγή πορείας και ανατροπές, που μόνο το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να επιφέρει και κανένας καταξιωμένος ή «καταξιωμένος» αυτοδιοικητικός ή Υπουργός, ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα έχει τις καλύτερες προθέσεις.
Διεκδικούμε σε αυτή τη συγκυρία, εκλογική καταβαράθρωση των επίσημων ή «ανεπίσημων» εκλεκτών των συγκυβερνώντων και νέα μαζικότερη στροφή του κόσμου προς την Αριστερά και ιδιαίτερα προς την αντικαπιταλιστική της τάση, τη δύναμη εκείνη που βρίσκεται πάντα δίπλα στους εργατικούς αγώνες χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς «δεύτερες σκέψεις», χωρίς στείρα και αδιέξοδη κριτική.
Πηγαίνουμε προς τις Περιφερειακές εκλογές με συγκεκριμένες στοχεύσεις :
Να καταργηθεί ο Καλλικράτης. Τριάμισι χρόνια ήταν αρκετά για να φανεί ξεκάθαρα ότι είναι ένα σύστημα στο οποίο ο όρος «αυτοδιοίκηση» μόνο ως ευφημισμός μπορεί να ιδωθεί. Πρόκειται για ένα «εργαλείο» με το οποίο επιδιώκεται η κατά γράμμα εφαρμογή των μνημονιακών – ευρωενωσιακών αντιλαϊκών κεντρικών πολιτικών επιλογών και τίποτα περισσότερο. Μετατρέπει την Περιφέρεια σε εταιρεία που πρέπει να λειτουργεί με τους κακόφημους όρους της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανταποδοτικότητας». Δεν θεωρούμε ότι μπορούν να εξασφαλιστούν τα λαϊκά συμφέροντα όσο η αυτοδιοίκηση ασκείται με βάση το καλλικρατικό μοντέλο. Δεν θα γίνουμε πλασιέ να καλοπιάνουμε χορηγούς, δεν θα γίνουμε χάκερς να ξετρυπώνουμε τα ανεπαρκή μπερδεμένα πολυδιαφημισμένα «προγράμματα», δεν θα γίνουμε ζητιάνοι του ΕΣΠΑ.
Να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους οι απολυμένοι. Να τεθούν σε λειτουργία και κάτω από τον έλεγχο των εργατών τα κλειστά εργοστάσια, να ξανανοίξει το «Όττο», η ζάχαρη, τα αλλαντικά, το αλουμίνιο, να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι του καζίνο της Ξάνθης. Να γίνουν γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Να στηριχτεί η φτωχομεσαία αγροτιά και η μικρομεσαία επιχείρηση. Να πάψουν να υπάρχουν μισθοί πείνας και τετράωρα στα μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα. (Αν η επισφάλεια και η υποαπασχόληση είναι η ανάπτυξη που θέλουν οι υπέρμαχοι της «ανταγωνιστικότητας», εμείς οι εργαζόμενοι δεν σκοπεύουμε να γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα).
Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, λεφτά για σχολεία και νοσοκομεία, όχι για τους τραπεζίτες.
Να διαγραφεί το χιλιοπληρωμένο χρέος (630 δις πληρώσαμε για τόκους και χρεολύσια εδώ και τριάντα χρόνια) αρκετά μας πήρανε για να ισοφαρίσουν τα θαλασσοδάνεια των καπιταλιστών που γίνανε καταθέσεις στην Ελβετία. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά τους (αρκετά τους χαρίστηκαν ως τώρα) και να τεθούν υπό εργατικό έλεγχο για να μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές απαιτήσεις των προαναφερθέντων αιτημάτων, αλλά και αυτές μιας ανάπτυξης προς όφελος του λαού, απαλλαγμένης από τη μέγγενη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ασφαλώς η εκλογή της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη» στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι επαρκής προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των παραπάνω επιδιώξεων. Τότε ποιος θα τα κάνει όλα αυτά, μπορεί να ρωτήσει κάποιος ; Η απάντησή μας είναι : Εσύ! Αυτός και αυτή που είχαν την υπομονή να διαβάσουν μέχρι αυτό το σημείο. Οι εργαζόμενοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία. Μόνο ένα οργανωμένο μαζικό εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορεί να σηκώσει τα βάρη τέτοιων πρωτοβουλιών και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μαχών που έχουμε να δώσουμε. Μόνο ένας εργατικός λαϊκός «σίφουνας» μπορεί να σαρώσει τα μνημόνια, τις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες, τις ορέξεις των καπιταλιστών και το ίδιο το χρεοκοπημένο κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Αυτή την προοπτική βάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Περιφερειακός μας σχήμα, γι’ αυτό η εκλογική της ισχυροποίηση θα είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι αγώνες που έρχονται θα είναι νικηφόροι.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΑΠΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ»