Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Καλοκαίρι στη Σαμοθράκη το ιδρυτικό συνέδριο για το «Ποτάμι»

Στο μαγευτικό νησί του Έβρου, στην πανέμορφη Σαμοθράκη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου το ιδρυτικό συνέδριο για το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδώρακη. Μάλιστα, οι εργασίες του συνεδρίου δεν θα πραγματοποιηθούν σε κάποιο από τα ξενοδοχεία του νησιού, αλλά στο δημοτικό κάμπινγκ ελεύθερης διαβίωσης, δίπλα από τη θάλασσα και κάτω από τα δέντρα.
Όπως γράφουν «Τα Νέα», αυτές τις ημέρες, παράλληλα με τον πυρετό της προεκλογικής εκστρατείας, τα στελέχη του νεοσύστατου κόμματος προσπαθούν να καταστρώσουν τον δρόμο προς το συνέδριο της Σαμοθράκης: ποιοι θα συμμετάσχουν, πώς θα επιλεγούν, τι κομματική δουλειά θα τους ανατεθεί. Τα περισσότερα ζητήματα είναι ανοιχτά και βρίσκονται στο στάδιο του brainstorming. Το σίγουρο είναι πώς θα υπάρξουν προσυνεδριακές διαδικασίες. Οι εννέα ομάδες πολιτικής του Ποταμιού θα επεξεργαστούν ορισμένες από τις θέσεις του κόμματος και θα τις θέσουν ενώπιον του σώματος των συνέδρων προς διαβούλευση. Κάποιες άλλες θα διαμορφωθούν στη Σαμοθράκη.
Στις συζητήσεις που γίνονται μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει πώς οραματίζονται ένα «σφιχτό» συνέδριο. Θέλουν στις ημέρες που θα διαρκέσει να γίνονται διαρκώς ζυμώσεις και φρονούν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου το ευνοεί. «Να απομονωθούμε όλοι μαζί για να συζητήσουμε» όπως έλεγε χαρακτηριστικά ένα από τα ιδρυτικά στελέχη. Το κάμπινγκ απέχει περί τα 14 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σαμοθράκης, την Καμαριώτισσα. Ετσι, ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την παράδοση που θέλει τους περισσότερους συνέδρους, ανεξαρτήτως κόμματος, να εγκαταλείπουν τον χώρο όπου πραγματοποιείται το συνέδριο, ακόμη και πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του κόμματος κάθε τοπική οργάνωση, η οποία δεν θα υπερβαίνει όμως τα 100 μέλη, θα εκλέξει τρεις συνέδρους. Αν για παράδειγμα μια Τοπική έχει παραπάνω από 100 μέλη τότε θα σπάει σε δύο οργανώσεις. Υπάρχουν άλλωστε περιοχές που Το Ποτάμι, σύμφωνα με τα στελέχη του, έχει μεγάλη δυναμική. Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη και Βόλος είναι προς το παρόν τα προπύργιά του.
Οι Τοπικές όμως είναι «άυλες». Δεν έχουν γραφεία και τα μέλη συνομιλούν και καθορίζουν τα ραντεβού τους μέσω σόσιαλ μίντια. Οταν λοιπόν θα κληθούν να εκλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στο συνέδριο, θα κλείσουν έναν χώρο για να συναντηθούν και να κάνουν τις εκλογές. Φυσικά, θα πληρώσουν οι ίδιοι το αντίτιμο για την ενοικίαση του χώρου.

Γιατί η Σαμοθράκη;

Η επιλογή του ακριτικού νησιού της Σαμοθράκης για το ιδρυτικό συνέδριο έγινε κατ' αρχάς για συμβολικούς λόγους. Θέλουν, λένε, να κάνουν πράξη την αποκέντρωση και να στηρίξουν τα φτωχότερα σημεία της χώρας. Υποστηρίζουν βέβαια ότι πλην των συμβολισμών παρακινήθηκαν κι από λόγους ουσίας. Επιθυμούν με αυτή τους την επιλογή να καταστήσουν σαφές το στίγμα τους, το οποίο περιγράφουν ως εξής: «Δεν φοβόμαστε να βγούμε από την Αθήνα. Μας νοιάζει η Ελλάδα συνολικά».
Πέραν, βέβαια, του συμβολισμού, η επιλογή του κάμπινγκ εξυπηρετεί και πρακτικές ανάγκες. Το κόστος της διοργάνωσης θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των στελεχών του Ποταμιού, μία ημέρα στην Αθήνα θα κόστιζε στους συνέδρους από την υπόλοιπη Ελλάδα περί τα 70 ευρώ ενώ μία ημέρα στο κάμπινγκ θα στοιχίσει 8 με 10 ευρώ - παρά το επιπλέον κόστος των μετακινήσεων προς το ακριτικό νησί.
Το κόστος της συμμετοχής στο συνέδριο θα κληθούν να το επωμισθούν οι ίδιοι οι σύνεδροι κι όχι το κόμμα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις περιοδείες των υποψήφιων ευρωβουλευτών του Ποταμιού, που ακόμη κι όσοι συνοδεύουν τον αρχηγό πληρώνουν από την τσέπη τους τα πάντα.