Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

H Πρωτομαγιά του κόσμου

Μαζικές συγκεντρώσεις, επεισόδια, συλλήψεις, εθνικό ανάστημα, διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις. Όλα ήταν χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων για την εργατική πρωτομαγιά παγκοσμίως.
Στην Καμπότζη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις προκειμένου να συμπαρασταθούν στους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκονται σε απεργία σε δυο ειδικές οικονομικές ζώνες στα σύνορα με το Βιετνάμ.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργάτες κερδίζουν λιγότερα από 100 δολάρια το μήνα. Στις διαδηλώσεις που έγιναν περιμετρικά του Πάρκου της Ελευθερίας στην Πνομ Πνεχ, η οποία είχε αποκλειστεί προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση στους αντιπάλους του πρωθυπουργού Χουν Σεν, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια, σημειώθηκαν επεισόδια. Πολλοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια από την αστυνομία μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην Κουάλα Λουμπούρ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός σχεδίου για την επιβολή ενός νέου φόρου όπως επίσης εναντίον της καταδίκης σε δεύτερο βαθμό του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραΐμ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σοδομισμό κι είχε κριθεί αθώος το 2012.
Στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στη Σεούλ και στην Ταϊβάν, έγιναν διαδηλώσεις με τους εργάτες να ζητούν αύξηση του μισθού τους.
Στο Σουλτανάτο του Μπρουνέϊ η Πρωτομαγιά ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής του ισλαμικού νόμου - της Σαρία.Στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το Μάρτιο στην Ρωσία - ένα δημοψήφισμα που ήταν αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης - περίπου 60.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωτογραφίες του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Συμφερόπολη. Οι εργαζόμενοι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, κρατούσαν πλακάτ στα οποία κανείς μπορούσε να διαβάσει: «Εμείς είμαστε η Ρωσία», «ο Πούτιν είναι ο πρόεδρός μας». Στη Σεβαστόπουλη περίπου 8.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημοτικών αρχών, σύμφωνα με την αστυνομία. «Ανησυχούμε πολύ για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία. Δε μπορούμε να αφήσουμε τον ουκρανικό στρατό να ανοίγει πυρ εναντίον των πολιτών. Όλοι οι Ρώσοι πρέπει να ενωθούν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντινόφ.
Στο Σλαβιάνσκ η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή, όπως και στο κρατούμενο από τους φιλορώσους Ντονέτσκ.
Αντιθέτως, το Κρεμλίνο είδε μπροστά του μια πολύ μαζική πορεία, που θύμιζε εκείνες της εποχής της ΕΣΣΔ. Οι πάνω από 100.000 διαδηλωτές, με έγκριση των αρχών, συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία κρατώντας μπαλόνια στα χρώματα της ρωσικής σημαίας και πλακάτ που επικροτούσαν την πολιτική Πούτιν αναφορικά με την Κριμαία.
Στην Κωνσταντινούπολη οι εκδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, όταν οι διαδηλωτές αψήφησαν την εντολή του Ερντογάν και επιχείρησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ - σύμβολο του αντικυβερνητικού αγώνα. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε 130 και πλέον συλλήψεις.
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, όπως και το ΠΑΜΕ. Οι συγκεντρώσεις μετατράπηκαν σε πορείες προς το Σύνταγμα. Σύνθημα ήταν: Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά
Και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το μήνυμα των διαδηλωτών ήταν κατά της λιτότητας.
Στη Γαλλία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις γιόρτασαν για μια ακόμη φορά την Πρωτομαγιά διχασμένες, με τις διαφορές τους να επικεντρώνονται στο πρόγραμμα περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Στο Παρίσι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, της Μαρίν Λεπέν, πραγματοποίησε πορεία για να τιμήσει την Ιωάννα της Λοραίνης. Προσωπικό ασφαλείας του ακροδεξιού κόμματος απομάκρυνε βίαια μια ακτιβίστρια των FEMEN που έγραφε στο στήθος της συνθήματα κατά του φασισμού.
Στην Ισπανία οι πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης και περισσότερων από 70 πόλεων, αιτούμενοι αλλαγές ώστε να μειωθεί το τεράστιο ποσοστό της ανεργίας.