Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2014: Τα κατάφεραν περίφημα και φέτος οι μαθητές του Έβρου

Του Γιώργου Πανταζίδη

Ανακοινώθηκαν το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η παράδοση στο νομό μας καλά κρατεί …. Οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης αλλά κι του Έβρου συνολικά είχαν πολύ καλές επιδόσεις , κατέγραψαν επιτυχίες και υψηλά ποσοστά εισόδου στα ανώτατα και ανώτερα πανεπιστήμια της χώρας μας. μάλιστα, δεν έλειψαν και οι πανελλαδικές πρωτιές υποψηφίων μαθητών, ιδιαίτερα από Λύκεια της πρωτεύουσας το νομού μας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.958, από 104.998 πέρυσι και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι από 71.761 το 2013. Το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε ποσοστό 81,05%. Συνολικά μηχανογραφικό υπέβαλαν φέτος 99.958 υποψήφιοι έναντι 104.998 το 2013.
«Παρόλο που είχαμε μείωση αριθμού υποψηφίων είχαμε περισσότερους εισακτέους», παρατήρησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Κυριαζής. Συγκεκριμένα, 47.053 είναι οι εισακτέοι σε πανεπιστήμια, 1.913 σε στρατιωτικές και αστυνομικές και 23.797 στα ΤΕΙ. Κενές έμειναν 1164 θέσεις, όταν το 2013 είχαν μείνει 836 θέσεις. Σε επίπεδο ποσοστού το ποσοστό επιτυχίας στα ημερήσια λύκεια κινήθηκε στο 81,05%.
Στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς καταγράφηκε διπλασιασμός των αριστούχων, καθώς και στην επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, εκτιμάται ότι οφείλεται η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα AEI και τα ΤΕΙ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των εξετάσεων είναι ότι από τα 450 τμήματα, στα 121 η βάση εισαγωγής ειναι κάτω από τα 10.000 μόρια. Λιγότερες από 1.000 ήταν οι κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο στο οποίο πέτυχε μόνο ένας υποψήφιος.
Οι δημοφιλείς σχολές (Νομική και Ιατρική) παραμένουν και φέτος στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων. Πτώση καταγράφεται στα ΤΕΙ της Περιφέρειας και στις χαμηλόβαθμες σχολές. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, Στράτο Στρατηγάκη, από τα 465 τμήματα, τουλάχιστον σε 234 είχαμε αυξομειώσεις των βάσεων +- 500 μόρια. Σε 30 τουλάχιστον τμήματα είχαμε άνοδο των βάσεων πάνω από 1.000 μόρια ενώ σε 31 είχαμε αντίστοιχη πτώση 1.000 μορίων.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, Στράτο Στρατηγάκη, από τα 465 τμήματα, τουλάχιστον σε 234 είχαμε αυξομειώσεις των βάσεων +- 500 μόρια. Σε 30 τουλάχιστον τμήματα είχαμε άνοδο των βάσεων πάνω από 1.000 μόρια ενώ σε 31 είχαμε αντίστοιχη πτώση 1.000 μορίων.

Αλεξανδρούπολη: Τι λένε οι ειδικοί

Δυο ειδικοί επί των πανελληνίων, μίλησαν στη ΓΝΩΜΗ δίνοντας τη δική τους εκτίμηση για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων , σημειώνοντας ότι και φέτος οι επιτυχίες στην Αλεξανδρούπολη ήταν αξιοσημείωτες:
Σύμφωνα με τον φιλόλογο του φροντιστηρίου «Ορόσημο» της Αλεξανδρούπολης Κώστα Πρασσά, «όπως αναμενόταν, οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκαν και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις σημαντικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στα περιφερειακά πανεπιστήμια, λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στη διαδικασία των μετεγγραφών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τμήματα πολιτικών μηχανικών Θεσσαλονίκης και Ξάνθης, εκ των οποίων στο πρώτο σημειώθηκε αύξηση 825 μορίων, ενώ στο δεύτερο 1.284.
Βέβαια, ακριβώς εξαιτίας της διευκόλυνσης των μετεγγραφών πολλοί πρωτοετείς θα φοιτήσουν εν τέλει σε διαφορετικό πανεπιστήμιο από αυτό στο οποίο εισέρχονται σήμερα, εξέλιξη που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το υπουργείο παιδείας, ώστε με κατάλληλες παρεμβάσεις να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τόσο των κεντρικών πανεπιστημίων, που αναμένεται να δεχθούν περισσότερους φοιτητές από αυτούς που βάσει των σημερινών βάσεων εισάγονται σε αυτά, όσο και των περιφερειακών που θα βιώσουν ένα κύμα φυγής επιτυχόντων.
Για τον Δρ. Κυριάκο Παναγιώτου του «Αριστοτελείου Φιλολογικού Φροντιστηρίου», «η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ της χώρας διαμορφώνει μια συνολική αύξηση στις βαθμολογίες των Υποψηφίων στα διάφορα τμήματα των αντίστοιχων Σχολών όλων των πεδίων με εξαίρεση τα Παιδαγωγικά που παραμένουν οριακά στα ίδια επίπεδα (μικρή αύξηση μόνο στο Π.Τ.Δ.Ε. Αθήνας και οριακή στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης). Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν τα περιφερειακά τμήματα να ενισχυθούν από φοιτητές στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και ταυτόχρονα να έχουν οι ίδιοι οι φοιτητές τη δυνατότητα μετά το πέρας των σπουδών τους, ισάξια επαγγελματική κατοχύρωση και όχι μόνιμη ανεργία. Από την πλευρά του δικού μας Φροντιστηρίου, συγχαίρω όλα τα παιδιά τόσο της πόλης μας, όσο και της δικής μας μονάδας, που με κόπο, επιμονή και υπομονή κατάφεραν να πετύχουν στη Σχολή που είχαν θέσει ως πρωταρχικό στόχο. Δεν παύω να υποστηρίζω όπως και σε παλαιότερες δηλώσεις μου, ο τι έχει ωριμάσει στη χώρα μας η σκέψη για ελεύθερη πρόσβαση των Υποψηφίων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, είναι μια θέση την οποία η ίδια η Πανεπιστημιακή κοινότητα στην πλειοψηφία της την αποδέχεται, απομένει να λάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κριτήριο που δεν βλέπω να ευδοκιμεί με την παρούσα κυβέρνηση».