Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014

Βάσεις 2014: Στατιστικά και παράδοξα

Πέντε είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη φετινή έκρηξη των βάσεων, σύμφωνα με "Τα Νέα", πλησιάζοντας κατά πολύ τα επίπεδα του 2012.
Αναλυτικά, στο δημοσίευμα αναφέρονται οι εξής αιτίες:
* Τα θέματα στις εξετάσεις που δόθηκαν φέτος ήταν σαφώς ευκολότερα από τα θέματα της περασμένης χρονιάς. Ο παράγοντας αυτός αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί την σπουδαιότερη συνιστώσα που ωθεί τις βάσεις ανοδικά ή αντίστοιχα, καθοδικά.
* Η μείωση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων είναι η δεύτερη συνιστώσα που επηρέασε σημαντικά την κίνηση των βάσεων.
* Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι σημαντικότατος παράγοντας που μετακινεί το ασανσέρ των βάσεων είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Για τις πρωτοκλασάτες όμως σχολές, οι προτιμήσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές. Λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει το σύνολο των οικογενειών και λόγω της παρατεταμένης ανεργίας, οι νέοι προτίμησαν τις σχολές που δίνουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό συνετέλεσε οι σχολές που δίνουν ευκολότερα επαγγελματικά πόστα να παρουσιάζουν άνοδο των βάσεων, ενώ οι σχολές που οδηγούν σε σίγουρη ανεργία, να σημειώνουν πτώση. Εδώ αρκεί να σημειώσουμε ότι οι σχολές Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν αύξηση κατά 1.410 μόρια!
* Οι σχολές της επαρχίας παρουσίασαν αύξηση επειδή οι υποψήφιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς μετεγγραφών. Με την ελπίδα ότι θα πάρουν λοιπόν, την πολυπόθητη μετεγγραφή για σχολές κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δήλωσαν ευκολότερα προτιμήσεις για τις σχολές της επαρχίας, πράγμα που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
* Οι καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας μετακίνησαν προς τα πάνω πολλές σχολές και μάλιστα, με μεγαλύτερη ορμή από πέρυσι. Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι: Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία για το πρώτο πεδίο, Μαθηματικά και Φυσική για το 2ο και 4ο πεδίο, Βιολογία και Χημεία για το 3ο, Μαθηματικά, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Στοιχεία Στατιστικής για το 5ο πεδίο.

Νέο σχέδιο «Αθηνά» με καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», νέο σχέδιο «Αθηνά», αργά ή γρήγορα, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών προοιωνίζεται η αδυναμία ορισμένων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ικανού αριθμού υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 Από τα 450 υπάρχουν 121 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ με βάση χαμηλότερη από τα 10.000 μόρια. Και αυτό παρότι φέτος η επαναφορά των μετεγγραφών, μετά την κατάργησή τους το 2010, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη βελτίωση των επιδόσεων, οδήγησε πολλούς υποψηφίους να στραφούν και προς περιφερειακά τμήματα καθώς γνωρίζουν ότι θα αποφύγουν το κόστος μετανάστευσης αφού θα πάρουν μετεγγραφή.

Στατιστικά στοιχεία


Από την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκύπτουν τα εξής:
• Εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι (71.761 το 2013) εκ των οποίων οι 47.053 στα πανεπιστήμια, οι 23.797 στα ΤΕΙ και οι 1.913 στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κ.λπ.). Εκτός έμειναν 27.195 υποψήφιοι (σχεδόν ο ένας στους τρεις). Μηχανογραφικό δελτίο υπέβαλαν 99.958 υποψήφιοι από 104.988 πέρυσι.
• Σε 129 τμήματα κατεγράφη άνοδος πάνω από 500 μόρια. Αντιθέτως, 44 τμήματα είχαν πτώση πάνω από 500 μόρια.
• Πτώση σημείωσαν τμήματα της περιφέρειας τα οποία δεν έχουν ομοειδή στα κεντρικά ιδρύματα. Η πτώση αποδίδεται στην αποστροφή των υποψηφίων σε τμήματα από τα οποία δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή. Συνολικά, υπολογίζεται πως οι μετεγγραφές θα ξεπεράσουν τις 20.000, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του υπ. Παιδείας καθώς θα αποψιλωθούν τα περιφερειακά ιδρύματα και θα υπερφορτωθούν τα κεντρικά.
• Εμειναν 1.164 κενές θέσεις (το 2013 ήταν 836) σε περιφερειακά ΤΕΙ, ξενόγλωσσες φιλολογίες και τμήματα Μουσικών Σπουδών.
• Το κατώφλι εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια (στο Επιστημών Θάλασσας Αιγαίου) και τα 4.404 μόρια στην Ισπανική Φιλολογία Αθηνών που απαιτεί εξέταση στο ειδικό μάθημα των Ισπανικών. Στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα.