Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Χ. Κάτσικας στο ΑΠΕ: Κρίση, αύξηση αριστούχων και μετεγγραφές "χρωμάτισαν" την κίνηση των βάσεων

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολιάζει πως "Οι υποψήφιοι γνωρίζουν πλέον" ότι "κανένα τμήμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση και επιλέγουν κλασσικά τμήματα". O Χρήστος Κάτσικας αναφέρει σχετικά με τις βάσεις πως: "Τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα, παρόλο που εξέπληξαν μεγάλο μέρος των υποψηφίων λόγω της ανόδου των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων" ενώ
προσθέτει: "Με βάση τον διπλασιασμό των αριστούχων στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση ήταν αναμενόμενη η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές και πολυτεχνικές σχολές, που κυμαίνονται από 300 έως και 1000 μόρια. Επίσης, η μικρή αύξηση των αριστούχων στη θεωρητική κατεύθυνση, αλλά και η αύξηση των υποψηφίων που ξεπέρασαν τη βάση εισαγωγής, έδωσαν μία άνοδο των βάσεων χαμηλότερης έντασης στις νομικές, ψυχολογικές και φιλοσοφικές σχολές του Πρώτου επιστημονικού πεδίου".
Επισημαίνει πως οι υποψήφιοι: "Επιλέγουν δηλαδή από κεκτημένη ταχύτητα τμήματα γοήτρου, όπως της Νομικής, πολυτεχνικές σχολές κλπ. Παρά το γεγονός ότι πολυτεχνικά τμήματα όπως αυτό των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων δεν έχουν προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, διότι έχει τελειώσει η οικοδομή τα τελευταία τρία χρόνια. Επιλέγονται όμως λόγω της κλασσικότητας των σπουδών και με βάση τις προτιμήσεις των υποψηφίων"
Τέλος αναφέρει πως έχουμε "πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της περιφέρειας που δεν έχουν αδελφά τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή όσα τμήματα στην περιφέρεια δεν είχαν κάποιο συμβατό τμήμα σε σχέση με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να πάρουν μετεγγραφή, αυτά τα τμήματα είτε έμειναν στάσιμα, είτε ανέβηκαν λίγο, είτε είχαν μεγάλη πτώση στις βάσει"