Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αλεξανδρούπολη: Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε η «ΑΝΑΣΑ»

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Την στιγμή που φορείς σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στο Βόλο και την Κάλυμνο, αντιδρούν και κινητοποιούνται, καθώς, όπως φαίνεται μένουν εκτός των 13 δήμων στους οποίους πιλοτικά θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», στο δήμο Αλεξανδρούπολης ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης δηλώνει πως ορθώς από την περιφέρεια ΑΜΘ επιλέχθηκε η Δράμα. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΣΑ» με επικεφαλής τον Παύλο Μιχαηλίδη, ο οποίος μάλιστα με επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του οργάνου για τη συζήτηση του θέματος για σήμερα, Παρασκευή. Κάτι που
Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, που αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε πολλές οικογένειες σε 13 δήμους της χώρας, -οι οποίοι επισήμως θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα- θα κρατήσει έξι μήνες και στόχος είναι να καλυφθεί το 7% του πληθυσμού των συγκεκριμένων δήμων, με το κονδύλι να φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στο 2015 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα επεκταθεί στο σύνολο του πληθυσμού. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου οι ωφελούμενοι θα είναι 700.000 και το κονδύλι θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο.
Η διαρροή των 13 δήμων που θα επωφεληθούν έχουν προκαλέσει από δήμους που φαίνεται να μένουν εκτός του προγράμματος, σ’ αυτή την πρώτη φάση του. Για παράδειγμα, στο δήμο Βόλου, δημοτικό συμβούλιο και φορείς έχουν εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ ανάλογη κίνηση έχει γίνει και από την Κάλυμνο.
Ωστόσο, το θέμα φαίνεται να μην απασχολεί τη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης, η οποία δια στόματος δημάρχου, δήλωσε πως δικαίως επιλέχθηκε η Δράμα, καθώς η Αλεξανδρούπολη έχει άλλη οικονομία, υπονοώντας πως είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Οι αντιδράσεις στην περιοχή μας καταγράφονται από την πλευρά της παράταξη «ΑΝΑΣΑ» του Παύλου Μιχαηλίδη, ο οποίος με παρέμβασή του από τον Ιούνιο ακόμη ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα. Τελικώς, και μετά από τη μη ανταπόκριση της δημοτικής αρχής ακολούθησε και επίσημο αίτημα έκτακτης σύγκλισης του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα.

Αναλυτικά:

«Η δημοτική παράταξη "ΑΝΑ.Σ.Α για την Αλεξ/πολη" αιτείται την σύγκλιση έκτακτου δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 12/9/2014 με την παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων του δήμου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διεκδίκησης της συμμετοχής του δήμου Αλεξανδρούπολης στο πιλοτικό πρόγραμμα του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" μια και είναι ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια έως τις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα οι 13 Δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Υπενθυμίζουμε οτι έγκαιρα ως Δημοτική Παράταξη από τις 13/6/2014 με σχετικό δελτίο τύπου είχαμε καλέσει τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους Βουλευτές του νομού να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια με σκοπό να συμπεριληφθεί ο Δήμος μας στην πιλοτική εφαρμογή αυτού του μέτρου.
Είναι πανελλαδικά γνωστό ότι η περιοχή μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας με οδυνηρές συνέπειες όχι απλώς για το βιοτικό επίπεδο, αλλά κυρίως για την ίδια τη επιβίωση πολλών οικογενειών συνδημοτών μας. Τα ανεπίσημα στοιχεία των τοπικών φορέων (Πανεπιστήμιο, Εργατικό Κέντρο κλπ.) εκτιμούν ότι τα πραγματικά ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ σε εφιαλτικά επίπεδα ανέρχεται το ποσοστό ανεργίας στους νέους ανθρώπους. Με πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Πολυκοινωνικού, αποκάλυψε πως καθημερινά και από ένας συμπολίτης μας έρχεται για συσσίτια. Πέραν τούτου τα τραγικά περιστατικά αποτελούν καθημερινότητα και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και άλλων τοπικών φορέων, εξαντλούν τα όριά τους προκειμένου να υπάρξει ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός.
Εκτός από τον δείκτη της ανεργίας και οι υπόλοιποι σχετικοί δείκτες, όπως το τοπικό ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή, οι καταθέσεις, το λιανικό εμπόριο, κλπ., συρρικνώνονται διαρκώς, με τα γνωστά δε στο πανελλήνιο προβλήματα των ζωονόσων να έχουν φέρει σε πλήρη απόγνωση τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Σημειώνουμε τέλος ότι ιδιαίτερη ανησυχία και έκπληξη προκάλεσαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου δημάρχου στον τηλεοπτικό σταθμό "Θράκη Νετ" σύμφωνα με τις οποίες ήταν ιδιαίτερα θετικός στην φημολογούμενη επιλογή του δήμου Δράμας για την εφαρμογή του προγράμματος, τονίζοντας με απόλυτο τρόπο την διαφορά των οικονομικών δεδομένων ανάμεσα στις δύο περιοχές καλώντας μάλιστα τους δημοτές να επιδείξουν "ενδοπεριφερειακή συνείδηση" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε!!!
Μάλιστα ο κύριος δήμαρχος υπεραμύνθηκε και τις ασαφείς δηλώσεις της κυβέρνησης περί αντικειμενικών κριτηρίων όταν την ίδια στιγμή η πρώην υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή,με σχετική της επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση, εκφράζει σαφείς υπαινιγμούς για τον τρόπο που επιλέχθηκαν οι δήμοι, απευθύνοντας -μεταξύ άλλων- ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για το αν είναι "τυχαίο" το γεγονός ότι στην τελική επιλογή των δήμων "όχι απλώς, δεν περιλαμβάνονται οι έδρες των 13 περιφερειών της χώρας, αλλά – όλως τυχαίως; - δήμοι των εκλογικών περιφερειών του υπουργού και του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας".
Στην επιστολή της η πρώην υφυπουργός Υγείας ζητάει επίσης από τον κο Βρούτση να την ενημερώσει αρμοδίως για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα και αναλυτικά κριτήρια επιλογής των δήμων και ποια είναι αυτά!!!»