Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΙΝΟΚΥΘ: «Αιμορραγούν τα Νοσοκομεία του Έβρου από τις συστηματικές αποσπάσεις γιατρών»

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Συστηματικές αποσπάσεις γιατρών από τα νοσοκομεία του Έβρου προς όλη την επικράτεια, μέσα από το ισχύον αδιαφανές νομικό πλαίσιο της διαδικασίας μετακινήσεων, υποβαθμίζουν καθημερινά την παροχή υπηρεσιών υγείας, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί στο ΕΣΥ με διαρκείς μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, πολλές φορές ακόμη και δίχως τη θέληση των ίδιων των γιατρών.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, πολλές κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία της Θράκης να λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως με 2 και 3 γιατρούς, οι οποίοι, όπως είναι αναμενόμενο, εργάζονται στα όρια της εξουθένωσης.
Η ανακοίνωση
«Είναι πολλές πλέον οι κλινικές στα Νοσοκομεία της Θράκης που καλούνται να λειτουργήσουν με δυο ή τρεις ιατρούς καλύπτοντας τις υγειονομικές ανάγκες πληθυσμού 150.000 – 500.000 κατοίκων (νομοί – περιφέρεια) σε εικοσιτετράωρη βάση. Οι θέσεις των ιατρών που αποχώρησαν από τα νοσοκομεία παραμένουν κενές ή καλύπτονται περιστασιακά από επικουρικούς ιατρούς. Παράλληλα την ώρα που όλο και περισσότεροι ασθενείς προστρέχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οι λειτουργοί υγείας συχνά εργάζονται στα όρια της εξουθένωσης.
Τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί στο ΕΣΥ σε ιατρικό προσωπικό το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί συστηματικά να τα καλύψει με μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Μάταια, το αποτέλεσμα είναι συνήθως να μετακυλίονται οι ελλείψεις σε προσωπικό! Οι μετακινήσεις αυτές συχνά λαμβάνουν τη μορφή εκτοπίσεων καθώς πραγματοποιούνται παρά τη θέληση των ιατρών παραβιάζοντας κατάφορα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας μετακινήσεων χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και παρά την μεγάλη ένδεια ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων της περιφέρειας επιτρέπει την περεταίρω αποδυνάμωση τους με μετακινήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο!
Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση βιώνει με τον πιο βάναυσο τρόπο το νοσοκομείο Έβρου από το οποίο συστηματικά αποσπώνται γιατροί προς όλη την επικράτεια (!).
Είναι προφανές ότι με μετακινήσεις ιατρών από Νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν πρόκειται καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας ιδιαίτερα της περιοχής μας. Η μονή λύση που υπάρχει στο πρόβλημα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού είναι απλή: η προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία».