Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ψηφιακό σήμα σε όλο τον Έβρο από αύριο

Περισσότεροι από 140.000 τηλεθεατές στο νομό Έβρου και συνολικά 850.000 σε όλη τη βορειοανατολικά Ελλάδα αποκτούν από σήμερα πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα που θα εκπέμπεται από τους δύο παρόχους δικτύου, τη Digea και τη Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ.
Τα κυριότερα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, είναι η βελτιωμένη ποιότητα σήματος, η κορυφαία εικόνα και ήχος και η δυνατότητα παροχής διαδραστικών υπηρεσιών.
Για την προστασία του καταναλωτικού κοινού για μια υπηρεσία η οποία αλλάζει ριζικά το
μαζικότερο μέσο επικοινωνίας και που αφορά σταδιακά το σύνολο του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου ενημερώνει τους καταναλωτές κατοίκους κυρίως του κεντρικού και βορείου Έβρου προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα εκμετάλλευσης ή παραπλάνησης των τηλεθεατών-καταναλωτών κατά τη μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξετε την παλιά σας συσκευή.
2. Εάν η τηλεόραση σας δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 (πράγμα που συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων τηλεοράσεων για τις τηλεοράσεις που αγοράστηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009) για να μπορέσετε να λάβετε το νέο ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστείτε με ένα εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4 και να τον εγκαταστήσετε στην παλιά σας συσκευή.
3. Ο αποκωδικοποιητής αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4,το οποίο χρησιμοποιούν ήδη οι ιδιωτικοί σταθμοί και το οποίο θα είναι το πρωτόκολλο συμπίεσης, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.
4. Για τις τηλεοράσεις χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, κυκλοφορούν στο εμπόριο 2 είδη αποκωδικοποιητών:
α. SD (Standard Definition) ή μόνο με έξοδο scart, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT ( παλιές τηλεοράσεις, κουτιά).
β. HD ( High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma (επίπεδες τηλεοράσεις).
Αυτή τη στιγμή η τιμή ενός βασικού αποκωδικοποιητή ξεκινά από 20 €.
⦁ Κάρτα μετατροπέα (module) MPEG-4:
Στο εμπόριο υπάρχουν κάρτες, γνωστές και ως μοντούλες (modules), οι οποίες αποκωδικοποιούν το πρωτόκολλο MPEG-4 AVC και το επανακωδικοποιούν σε σήμα Video MPEG-2. Με την τεχνολογία αυτή μπορεί να γίνει αναβάθμιση οποιασδήποτε τηλεόρασης έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-2 ή συσκευής ψηφιακού αποκωδικοποιητή MPEG-2, εφόσον διαθέτει κατάλληλη θύρα/εσοχή (Common Interface) που υποστηρίζει τα DVB Common Interface Standards.

Προσοχή!

Όσοι καταναλωτές σκέφτονται να αγοράσουν τέτοιου είδους κάρτας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι όλες οι κάρτες συμβατές με όλες τις συσκευές. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να γνωρίζουν τον ακριβή τύπο της τηλεόρασής τους, έτσι ώστε στα σημεία πώλησης να ενημερωθούν από τον πωλητή για πιθανή ασυμβατότητα. Σε περίπτωση προβλημάτων, να απευθυνθούν στο κατάστημα αγοράς. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρησιμοποιώντας κάρτα μετατροπής τα κανάλια αλλάζουν με μικρή καθυστέρηση.
⦁ USB tuner - για λήψη των ψηφιακών καναλιών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή:
Η χρήση κεραίας (συνήθως περιλαμβάνεται στη συσκευασία) είναι απαραίτητη.
Ένας δέκτης για υπολογιστή περιέχει εσωτερική κεραία, τηλεχειριστήριο και η τιμή του ξεκινά από περίπου 15€. (Φυσικά οι τιμές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν ειδικά σε περιόδους προσφορών)

Έτσι όσοι:
Α. Βλέπουν ήδη ψηφιακά από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα»:
Αν καλύπτονται από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα», στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 χρειάζεται να κάνουν επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στο δέκτη, την τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή και στη συνέχεια αυτόματο συντονισμό.
Η διαδικασία είναι απλή. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο συνηθισμένα βήματα, ωστόσο κάθε συσκευή ενδέχεται να διαφέρει συνεπώς προτείνεται να ανατρέξουν στις οδηγίες χρήσης:
α. Αρχικά, θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί Μενού και μετά «Εγκατάσταση» εάν έχουν αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» εάν είναι να επανασυντονίσουν την τηλεόρασή τους.
β. Στη συνέχεια, επιλέγουν «Αυτόματος συντονισμός» (ορισμένες συσκευές μπορεί να χρησιμοποιούν τα λεκτικά «αυτόματη αναζήτηση», «αυτόματο σκανάρισμα»). Επίσης μπορεί να επιλεχθεί και ο «χειροκίνητος συντονισμός» και να αποθηκεύσει ένας τηλεθεατής μία-μία τις συχνότητες.
γ. Τέλος, επιλέγουν «ΟΚ/ YES» και το κουμπί «Exit» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Β. Βλέπουν αναλογικά:
Αν καλύπτονται από τα κέντρα εκπομπής Πύθιο, Κήποι, Πεντάλοφος, Διδυμότειχο, Σουφλί τότε θα χρειαστεί να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
⦁ Να έχουν στραμμένη την κεραία του προς το κέντρο εκπομπής που τους εξυπηρετεί
Υπάρχουν τηλεθεατές που διατηρούν δύο ή και περισσότερες (εξωτερικές) κεραίες στην εγκατάστασή τους. Πρέπει να διατηρήσουν μία. Στο www.digea.gr μπορούν πληκτρολογώντας την περιοχή τους να ενημερωθούν για το ποιο κέντρο καλύπτει καλύτερα την περιοχή τους. Αν πάλι διαθέτουν εσωτερική κεραία είναι καλύτερα να την τοποθετήσουν σε κάποιο ψηλό σημείο στο σπίτι.
⦁ Να διαθέτουν δέκτη που να υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T MPEG-4 AVC ή Η.264:
⦁ Τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-4 AVC ή Η.264:
Εάν ο καταναλωτής έχει αγοράσει την τηλεόρασή του από τον Οκτώβριο 2009 κι έπειτα, τότε πιθανά διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4.
⦁ Εξωτερικό αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-4 ή Η.264:
- Για κλασσική αναλογική τηλεόραση (CRT - «κουτί», όχι επίπεδη) αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART (μαύρο βύσμα) ή RCA (βύσμα με τρία χρώματα- κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).
- Για τηλεοράσεις LCD ή Plasma (επίπεδες) τότε συνιστάται αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI (πλακέ υποδοχή) που προσφέρει μέγιστη ποιότητα θέασης.
⦁ Να συντονίσουν το δέκτη τους στις αντίστοιχες συχνότητες της περιοχής του από τις 5 Σεπτεμβρίου και έπειτα και όχι νωρίτερα.
Προσοχή και στα παρακάτω σημεία!
- Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος ΔΕΝ απαιτείται αλλαγή κεραίας.
- Δεν υπάρχουν ψηφιακά αξεσουάρ (βύσματα, καλώδια κ.λπ.).
- Σε περίπτωση που μία εγκατάσταση διαθέτει ενισχυτή, χρειάζεται να ελεγχθεί κατά πόσο είναι πλέον απαραίτητος καθώς ενδέχεται να δημιουργεί ακόμα και προβλήματα στη λήψη σήματος.
-Θα πρέπει να ζητάτε εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή αντικατάστασης του αποκωδικοποιητή σας, σε περίπτωση μη συμβατότητας με την συσκευή σας.
-Προσοχή σε παραπλανητικές προσφορές από το εμπόριο, για νέες τηλεοράσεις σε πολύ χαμηλές τιμές. Ζητείστε επίμονα να σας βεβαιώσουν ότι πληρούν την προδιαγραφή MPEG4 και όχι MPEG2! Είναι θεμιτό να υπάρχουν προσφορές για τηλεοράσεις MPEG2, αρκεί να γνωρίζετε ότι προβαίνοντας σε μια τέτοια αγορά, θα χρειαστεί να αγοράσετε και μια επιπλέον συσκευή (αποκωδικοποιητή ή κάρτα μετατροπέα) που θα πληροί την προδιαγραφή MPEG4 (πολλά διαφημιστικά φυλλάδια, δεν αναφέρουν αυτή την διευκρίνιση!).
- Εφ όσον η τηλεόραση σας «πιάνει» τα αναλογικά κανάλια από τα κέντρα που θα εκπέμψουν ψηφιακά, θα πρέπει να «πιάνει» και τα ψηφιακά. Δεν χρειάζεται αλλαγές ούτε κεραίας, ούτε καλωδίωσης, ούτε άλλες ειδικές τεχνικές εργασίες που μπορεί κάποιοι να σας προτείνουν.
- Η ρύθμιση της τηλεόρασης και ο συντονισμός των καναλιών είναι απλή διαδικασία, και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν χρηματικές απαιτήσεις 10 € ή και παραπάνω από τυχόν «ειδικούς»