Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Κυνήγι θησαυρού μετά τις Φέρες και στη Λευκίμη Σουφλίου!

Της Κικής Ηπειρώτου

Άλλο ένα ‘κυνήγι θησαυρού’ θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στον Έβρο, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης με χθεσινή της απόφαση έδωσε το ‘πράσινο φως’ για νέες έρευνες σε δύο πολίτες. Μετά το «ΟΚ» που πήραν 4 κάτοικοι της Ξάνθης, όπως πρώτοι γράψαμε πριν από λίγες ημέρες, για έρευνες στο κέντρο των Φερών, μία ακόμη σχετική αίτηση έγινε δεκτή, αυτή τη φορά για την… περιζήτητη περιοχή της Λευκίμης στο δήμο Σουφλίου.
Η απόφαση αφορά συνέχιση της έρευνας και ανασκαφής προς ανεύρεση κρυμμένου Θησαυρού στην περιοχή «Κιτρινόπετρα» της Λευκίμης Σουφλίου από έναν κάτοικο Αθηνών και έναν κάτοικο Ρεθύμνου, οι οποίοι είχαν καταθέσει την αρχική αίτηση τον Απρίλιο του 2011 και με νέα απόφαση πήραν παράταση ως το τέλος του 2015. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ότι μπορεί να κρύβει πολλά μυστικά, από όσους ασχολούνται με το κυνήγι θησαυρών. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι παλαιότερα είχαν βρεθεί λίρες. Αστικός μύθος ή αλήθεια, άραγε;
Η νέα άδεια αφορά έρευνες διάρκειας 3 ημερών, σε ημερομηνίες που θα ορίζει η Κτηματική Υπηρεσία Έβρου, ενώ θα γίνουν υπό την εποπτεία ειδικής επιτροπής που θα αποτελείται από εκπρόσωπο της Κτηματικής Υπηρεσίας Έβρου, της ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου, του αστυνομικού τμήματος Τυχερού, της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της ΙΘ ́Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Σημειώνεται ακόμη πως εφόσον βρεθούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας θα παραδοθούν στην αρχαιολογική Υπηρεσία. Αν βρεθεί θησαυρός θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί από την επιτροπή και τους καταδείκτες. Για το λόγο αυτό θα συνταχθεί πρωτόκολλο που θα υπογραφεί επί τόπου, από την επιτροπή και τους καταδείκτες και αμέσως ο θησαυρός θα κατατεθεί στο πλησιέστερο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μεταφορά θα γίνει με τη συνοδεία Αστυνομικής Δύναμης, της Επιτροπής και των καταδεικτών.

Από την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ