Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Πανευρωπαϊκό κύμα συμπαράστασης στον αγώνα των καθαριστριών

Του Πέτρου Κατσάκου

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης υπέρ των αγωνιζόμενων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Όπως επισημαίνει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «συνδικάτα και φεμινιστικές οργανώσεις, στην Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό ή τη Μεσόγειο, μαζί με κοινωνικά κινήματα ή και πολιτικά κόμματα της Αριστεράς πολλών χωρών κινητοποιούνται στο πλευρό των καθαριστριών διεθνοποιώντας τον αγώνα τους».
Έπειτα από 12 μήνες ηρωικού αγώνα αντιπροσωπεία των αγωνιζομένων καθαριστριών, προσκεκλημένη από το Κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, βρέθηκε στο Στρασβούργο, όπου είχε επαφές με φορείς και συνδικάτα, στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για τη στήριξη του αγώνα τους, και έδωσε συνέντευξη τύπου από κοινού με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε πολλές χώρες οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 20 και στις 22 Σεπτεμβρίου με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, κυρίως έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία. Επιπλέον, συνδικάτα και φεμινιστικές οργανώσεις, στην Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό ή τη Μεσόγειο, μαζί με κοινωνικά κινήματα ή και πολιτικά κόμματα της Αριστεράς πολλών χωρών κινητοποιούνται στο πλευρό των καθαριστριών διεθνοποιώντας τον αγώνα τους.
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής επισημαίνει πως «είναι τραγικό ότι, ενώ οι καθαρίστριες έχουν γίνει παγκόσμιο σύμβολο αγώνα, στην Ελλάδα παραπέμπονται στα δικαστήρια κατηγορούμενες για σωρεία αδικημάτων (αντίσταση κατά της αρχής κ.ά.), προσπαθώντας να σπάσουν το ηθικό τους και να τρομοκρατήσουν συνολικά τους εργαζόμενους». Στις 23 Σεπτεμβρίου -ημέρα που, σε ένδειξη συμπαράστασης, θα γίνει στάση εργασίας στο Δημόσιο από τη λήξη του ωραρίου ώς τις 12.00 με συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο στις 9.30-, αναμένεται η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου, «η οποία μπορεί και πρέπει να δικαιώσει τον αγώνα τους» σημειώνει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Οι ηρωικές καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν τον μοναδικό δρόμο για τον λαό μας αλλά και τους λαούς όλης της Ευρώπης: τον δρόμο της ανυπακοής και του αγώνα, τον δρόμο της προοδευτικής ανατροπής».

Αππο την «Αυγή»