Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Απομόνωση και αποδοκιμασία για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο

Την ομόθυμη συνδικαλιστική και πολιτική αποδοκιμασία γνώρισαν χθες οι επίμαχες δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλου για τον κατώτατο μισθό, ενώ ο ίδιος επιχείρησε μερική αναδίπλωση προσφεύγοντας στη γνωστή μέθοδο της δήθεν παρερμηνείας των δηλώσεών του. Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η νομοθετική αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2012 (όταν και περικόπηκε βάναυσα με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου) είναι "νομικός βολονταρισμός", ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για "προβοκάτσιες και παρερμηνείες καθ' οδόν προς τις εκλογές"!
Ενώ ανασκεύασε ουσιαστικά την προχθεσινή του δήλωση λέγοντας πως "απαιτείται επαναφορά με νόμο του ύψους του κατώτερου μισθού και αποκατάσταση όλου του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων ταυτόχρονα. Αυτή είναι η θέση μου, η θέση των συνδικάτων και η απαίτηση των εργαζομένων".
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ, "αντί η ΓΣΕΕ να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις, στις δραματικές μειώσεις των μισθών και στη γενικευμένη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ο πρόεδρός της συμπεριφέρεται ως διευθύνων σύμβουλος του 'ΙΕΚ ΓΣΕΕ Α.Ε.', αφού το μόνο που κάνει καλά η εργατική συνομοσπονδία είναι να διαμεσολαβεί στην υλοποίηση των προγραμμάτων voucher, της δήθεν επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας, με μισθούς Κίνας, παρακρατώντας τη σχετική προμήθεια, ώστε να αναπαράγονται οι γραφειοκρατικοί παραταξιακοί μηχανισμοί και η εργατική αριστοκρατία που έχουν εγκαθιδρύσει".
Ταυτόχρονα, έρχονται στο φως επώνυμες καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η ΓΣΕΕ με την καθοδήγηση του προέδρου της έχει παύσει κάθε συνδικαλιστική λειτουργία και έχει μετατραπεί σε ΙΕΚ κατάρτισης, διαμεσολαβώντας -με το αζημίωτο, όπως και οι εργοδοτικές οργανώσεις- στα περίφημα πρόγραμμα voucher που απευθύνονται σε ανέργους.

ΣΥΡΙΖΑ: Επανακατάθεση της πρότασης...

Σε παρέμβασή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης και Αλ. Μητρόπουλος, απαντώντας στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, υπενθύμισαν την πρόταση που έχει καταθέσει προ διετίας η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία "και θα επανακαταθέσει άμεσα, όπως έχει δεσμευτεί, την κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με βάση τις οποίες μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και ουσιαστικά καταργήθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες και επιδιώκουμε να επαναφέρουμε. Ο κατώτατος μισθός, όπως με μνημονιακό νόμο μειώθηκε, έτσι με νέο νόμο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ώστε από κει και πέρα να λειτουργούν για τη διαμόρφωσή του οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις", τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας:
"Η επιτυχία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την πίεση που θα ασκήσουν σε αυτή την κατεύθυνση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Οι μόνοι που δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ωφελήθηκαν από τη μετατροπή του εργατικού δικαίου σε εργοδοτικό δίκαιο, τα χρόνια των Μνημονίων".

ΜΕΤΑ: Αμαυρώνει την ιστορία της ΓΣΕΕ

Το ΜΕΤΑ, αφού αναφέρεται στις δηλώσεις Παναγόπουλου τονίζοντας πώς είναι κάτι παραπάνω από προκλητικές για την εργατική τάξη της χώρας μας, που βιώνει την πιο βίαιη φτωχοποίηση εδώ και πολλές δεκαετίες, υπογραμμίζει: "Είναι απαράδεκτο ο επικεφαλής της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας μας να εκφωνεί δημόσια ό,τι πολλές εργοδοτικές οργανώσεις δεν τόλμησαν να εκφωνήσουν, και να συντάσσεται με το μνημονιακό μπλοκ της καταστροφής των εργαζομένων και να μη διεκδικεί τη νομοθετική αποκατάσταση του κεκτημένου με εθνική συλλογική σύμβαση κατώτατου μισθού", αναφέρει το ΜΕΤΑ, προσθέτοντας πως "δεν αξίζει αυτή η ηγεσία και αυτή η πλειοψηφία στην ιστορία της ΓΣΕΕ, ούτε στους εργαζόμενους".
Από την πλευρά του, το "ΕΜΕΙΣ" ζητεί παραίτηση Παναγόπουλου και άμεση συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας. "Οποιαδήποτε άλλη ψευτοδιορθωτική δήλωση για την άθλια αυτή θέση του κου Παναγόπουλου δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν και να απαλύνει το 'σοκ' που υπέστησαν οι εργαζόμενοι", σημειώνει
"Πάγιο αίτημα και αταλάντευτη διεκδίκηση της ΓΣΕΕ αποτελεί η επαναφορά του θεσμικού πλαισίου που διέπει την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην προ-Μνημονίων εποχή (2009), αρχής γενομένης από την κατάργηση της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ)", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ.

avgi.gr