Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

“Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε”…Αντιφασιστική πορεία και στην Αλεξανδρούπολη

Έναν χρόνο μετά την στυγερή δολοφονία ενός νέου ανθρώπου που μαχαιρώθηκε από τον Γ. Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής σε επίθεση τάγματος εφόδου της οργάνωσης στο Κερατσίνι λόγω της αντιφασιστικής του δράσης και άποψης, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους και με σύνθημα “Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε”. Τίμησαν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα βροντοφωνάζοντας “όχι” στο φασισμό, το ναζισμό αλλά και κάθε πολιτικής που υποθάλπει τέτοια φαινόμενα. Και στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Δημαρχείο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της, με πολίτες που έδωσαν το δικό τους αντιφασιστικό μήνυμα.Μπροστά, φοιτητές των σχολών της πόλης, πίσω καθηγητές της ΕΛΜΕ με πανό που ανέγραφε «Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ, όχι στα μνημόνια και τον φασισμό» , ακολούθως μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος της πορείας, μέλη του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Αλεξανδρούπολης.
 
Ο παλμός ήταν έντονος, ιδιαίτερα όταν η πορεία έφτασε παράλληλα (αλλά σε απόσταση ασφαλείας) από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής όπου υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα έντονη για τα δεδομένα της Αλεξανδρούπολης ήταν η πορεία της Αστυνομίας όπου άνδρες της με εξοπλισμό ΜΑΤ ακολουθούσε παραπλεύρως την πορεία. Ωστόσο, όλα κύλησαν ειρηνικά και δεν σημειώθηκε το παραμικρό. 

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήρθε να προστεθεί σ’ εκείνες του Σαχζάτ Λουκμάν, οκτώ μήνες πριν, στα Πετράλωνα, και σε δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις. Ήταν όμως ακριβώς αυτό το πρώτο ελληνικό αίμα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και εκτός από τον δολοφόνο του, Γιώργο Ρουπακιά, έστειλε στη φυλακή ακόμη και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, αλλά και τους “λαοπρόβλητους” βουλευτές της όπως τον Ηλία Κασιδιάρη.