Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Στους δρόμους οι Τούρκοι πολίτες για το εργατικό δυστύχημα

Turkey-diadilosi-ergatiko-distiximaΧρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού έκανε την Κυριακή η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο δέκα εργατών από την πτώση ανελκυστήρα σε υπό κατασκευή κτίριο, το Σάββατο.
Η αστυνομία επενέβη την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το 32ώροφο κτίριο για να εκδηλώσουν την οργή τους για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια της χώρας.

«Δεν πρόκειται για ατύχημα, δεν αποτελεί κακοτυχία, είναι δολοφονία», φώναζε το πλήθος διαμαρτυρόμενο για τις συνθήκες εργασίας στον τομέα της ασφάλειας στην Τουρκία.
Είναι η πρώτη αναμέτρηση διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για την μοιραία πτώση του ανελκυστήρα στο εμπορικό κέντρο Τορουνλάρ. Αν και η αιτία της τραγωδίας δεν έχει γίνει γνωστή, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ανελκυστήριας παρουσίασε βλάβη πριν από 15 ημέρες και οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο περίμεναν τα κονδύλια για την επισκευή του. Η τουρκική αστυνομία άφησε σήμερα ελεύθερα τα δέκα άτομα που είχαν συλληφθεί χθες, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του εργοταξίου.
Το δυστύχημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τουρκική αντιπολίτευση ζήητσε επιτακτικά από την κυβέρνηση της βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στην εργασία. «Τα εργατικά ατυχήματα έχουν μετατραπεί σε εργατικές δολοφονίες», δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η Τουρκία κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως για το υψηλό επίπεδο θνησιμότητας στους τόπους εργασίας.  
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ