Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Αίφνης ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση τη Δευτέρα

Της Βίκυς Σαμαρά

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.
Στοχος σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές είναι καταρχήν να σταματήσει η εκλογολογία, για την οποία το Μαξίμου επιρρίπτει την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι να ενισχυθεί η κυβερνητική θέση σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση.
Με την κίνηση αυτή τίθεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το δίλημμα ή να ρίξουν ή να στηρίξουν την κυβέρνηση.
Ελιγμός που έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία τα διαλυτικά φαινόμενα είναι καθημερινά και ενώ οι βουλευτές δεν αποκλείεται να κληθούν να ψηφίσουν νέα δυσάρεστα μέτρα στο πολυνομοσχέδιο, που θα έλθει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και εν όψει προϋπολογισμού το προσχέδιο του οποίου επίσης θα κατατεθεί τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Αυτή τη στιγμή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν συνολικά 154 βουλευτές.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και εν μέσω εκλογολογίας και ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ενημέρωσε ότι:
Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:
1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.

news247.gr