Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Πρόγραμμα εκδηλώσεων .... «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Ταξιδεύοντας η Φ.Ε. Ξάνθης με τη μουσική του Μάνου, έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε. Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία ο Μάνος άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν. Φίλοι, συνεργάτες, άνθρωποι που τον γνώρισαν, άνθρωποι που έζησαν στην πόλη την περίοδο Χατζιδάκι, αφηγούνται και μας ξεναγούν, σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο, σ’ αυτόν τον πραγματικό χώρο.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» το φωνητικό σύνολο του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης Cantusarte και η Χορωδία Θρακικής Εστίας «Το κάστρο» θα μας ταξιδέψουν μουσικά με τα Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι .
Τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Άλκηστις Τόγια. Στο πιάνο συνοδεύει η διακεκριμένη πιανίστα Ειρήνη Μαύρου. Είσοδος ελεύθερη
Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

Μουσική Μπαρόκ από καθηγητές και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου

Όπως κάθε χρόνο καθηγητές και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου εμφανίζονται στην Ξάνθη έτσι και αυτή τη χρονιά ο καθηγητής Σπύρος Γκικόντης (βιολί), η καθηγήτρια της μουσικής μπαρόκ Κατερίνα Μιχοπούλου (τσέμπαλο) και οι φοιτητές Ανθή Ιωαννίδου (βιολί) και Σοφία Ουάφικ-Ζωγράφος (βιόλα ντα γκάμπα) θα προσφέρουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα Ιταλικού και Γαλλικού Μπαρόκ. Θα παρουσιαστούν έργα συνθετών και συνθετριών του 17ου και των αρχών του 18ου αιώνα που σπάνια έχουν παιχτεί σε συναυλίες.
Είσοδος 5€ περιορισμένος αριθμός για κρατήσει στο Μουσείο 2541025421

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Συναυλίες με τα μουσικά σχήματα των πανεπιστημίων Ιονίου, Αδριανούπολης & Φιλιππούπολης & την Μικτή Χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης.
Τα μουσικά σχήματα θα παρουσιάσουν από ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα και όλοι μαζί θα συνεργαστούν για να μας ταξιδέψουν με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Είσοδος ελεύθερη

2-3 πράγματα που ξέρω για… την τέχνη

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Περιορισμοί στην Τέχνη ΙΙ
Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο.
Οι έννοιες «περιορισμός» και «τέχνη» δεν ακούγονται ούτε και είναι συμβατές. Εντούτοις συνυπάρχουν σε διάφορες εποχές, λαούς και πολιτισμούς. Αυτό δημιουργεί εντάσεις, τριβές, διαφωνίες, από την απλή λογοκρισία ως την πραγματική καταστροφή. Καταφέρνουν όμως οι περιορισμοί να σταματήσουν τη δημιουργία ή απλά επιβραδύνουν το ρυθμό της? Ή μήπως επιταχύνεται?
Είσοδος ελεύθερη

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

κάθε Τρίτη στις 21.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ
Αφιέρωμα στους John Huston (1906 – 1987) & Orson Welles (1915 – 1985)
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών». Στην παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής» και του ύφους τους.
Είσοδος ελεύθερη

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ταξιδεύει στην Ξάνθη.

Σάββατο 22 έως Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Το Φεστιβάλ με ανανεωμένο βλέμμα και εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού, προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή και δίνει τη δυνατότητα μέσα από τις περιφερειακές του εκδηλώσεις στο κοινό της πόλης μας να παρακολουθήσει στην Ξάνθη μέρος των ταινιών του.
Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης – τηλ. 25410 25421
Είσοδος ελεύθερη

Με 24 γράμματα και όχι μόνο

Κάθε Σάββατο & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Λέσχη Ανάγνωσης & η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο... Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.
Νοέμβριος - Αφιέρωμα στον Johann Wolfgang von Goethe & τον Thomas Mann

Σάββατο 15 Νοεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Παρουσίαση του βιβλίου της Φανή Τερζόγλου «Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θρύλου» Για παιδιά και εφήβους. Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ www.fex.org.gr - Είσοδος ελεύθερη



Πληροφορίες :
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7 67100 Ξάνθη
Τηλ. 25410 25421 email: fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr www.facebook.com/FEXANTHI