Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι περιφερειακές συνδιασκέψεις για ανοιχτή διαβούλευση με την κοινωνία

Στις 21 Δεκεμβρίου ο Αλ. Τσίπρας στην Αλεξανδρούπολη

Το πρόγραμμα των περιφερειακών συσκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν νωρίτερα ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της Κ.Ε., και ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος του οργανωτικού γραφείου σε συνέντευξη Τύπου που συντόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης. Πρόκειται για έναν προγραμματισμό που φθάνει ως τις αρχές του επόμενου έτους, «εκτός αν μας προλάβουν οι εξελίξεις, πράγμα το οποίο ευχόμαστε», σχολίασε εισαγωγικά ο Δ. Βίτσας.
Το πρόγραμμα των συσκέψεων έχει ως εξής: μετά τις πρώτες δύο του Σαββατοκύριακου, ακολουθεί εκείνη στην Κρήτη (13/12), στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο (14/12), στη Δυτική Μακεδονία (20/12), στην Ανατολική Μακεδονία –Θράκη και πιο συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη (21/12) και από τον Ιανουάριο σε Δυτική Ελλάδα και νησιωτική χώρα.
Ο νέος αυτός γύρος -προγραμματικής- εξόρμησης θα καταλήξει σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, σε δύο συσκέψεις, η πρώτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον οικολογικό μετασχηματισμό και η δεύτερη για τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, ταυτόχρονα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Οι συσκέψεις θα αποτελέσουν το ενδιάμεσο σκαλοπάτι μεταξύ των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης και της παρουσίασης του εκλογικού προγράμματος, το προσχέδιο του οποίου εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί στην Π.Γ. από την επιτροπή προγράμματος ως το τέλος του τρέχοντος μηνός.
«Η προγραμματική εμβάθυνση θα είναι διαρκής», τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε., είναι δε, μια πρωτόγνωρη τόσο για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ διαδικασία, παρατήρησε ο Τ. Κορωνάκης, με τη συμμετοχή 100δων ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων φορέων και στελεχών του κόμματος. «Ζητάμε από τους πολίτες να μας στηρίξουν και να κριθούμε από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του οργανωτικού γραφείου.
Εκτός από τους φορείς, θα παρίστανται και κόμματα –οργανώσεις: στην αυριανή και μεθαυριανή σύσκεψη έχουν ήδη απαντήσει θετικά η ΔΗΜΑΡ, η Κοινωνική Συμφωνία και η Κοινωνία Πρώτα.

Εξειδίκευση προγράμματος 

Σε αυτές θα εξειδικευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε ένα τρίτο επίπεδο θα τεθεί προς διαβούλευση το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το προσχέδιο του οποίου, εν όψει και των (πιθανών) ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, θα είναι ολοκληρωμένο στο τέλος του μήνα. Η διενέργεια των Περιφερειακών προγραμματικών συσκέψεων αποτελεί πρωτόγνωρη διαδικασία για την Ελλάδα ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 200 διαδικασίες σε όλη τη χώρα για το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ. Όπως σημείωσε ο Τ. Κορωνάκης, οι περιφερειακές συσκέψεις αποτελούν νέα εκκίνηση της προγραμματικής διαδικασίας, «δεν είναι κατάληξη της διαδικασίας αλλά νέα αρχή», καθώς θα ακολουθήσουν ειδικές παρουσιάσεις ανά νομό, διαβούλευση με φορείς και επιστήμονες, με τη συμμετοχή επιμελητηρίων, συνεταιρισμών, εργατικών κέντρων και όλων όσων αντιδρούν στην πολιτική της λιτότητας και της καταστροφής.

Η παραπάνω διαδικασία σηματοδοτεί την στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ για ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με την κοινωνία, «μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης» και ενεργής στήριξης του προγράμματος ανατροπής της λιτότητας. Μέχρι το τέλος Γενάρη θα έχουν ολοκληρωθεί η συσκέψεις σε όλες τις Περιφέρειες, με τη συμμετοχή, στις περισσότερες εξ' αυτών, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα σκιαγραφεί τις άμεσες βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερο χαρακτήρα θα έχει η σύσκεψη της Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον οικολογικό μετασχηματισμό κοινωνίας και οικονομίας καθώς και η σύσκεψη της Αττικής όπου θα αναλυθούν οι θέσεις του κόμματος για τη θεσμική μεταρρύθμιση, την ακύρωση του Καλλικράτη (και την αντικατάστασή του από έναν άλλο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση), τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βιτσας, σημείωσε ότι η προγραμματική επεξεργασία είναι συνεχής διαδικασία στην οποία θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η ακύρωση της λιτότητας. «Το μόνο που διαπραγματευόμαστε είναι το χρέος» ανέφερε ο Δ. Βίτσας υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις της ΔΕΘ είναι πρόγραμμα βάσης που θα υλοποιηθεί «βρέξει χιονίσει». 

Προσκλήσεις 

Στις περιφερειακές συσκέψεις έχουν προσκληθεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος που τάσσονται ενάντια στη καταστροφική πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας. Στις δύο συσκέψεις του Σαββατοκύριακου έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν με εκπροσώπους τους η ΔΗΜΑΡ, η Κοινωνία Πρώτα και η Κοινωνική Συμφωνία ενώ δεδομένη είναι η συμμετοχή όλων των φορέων κάθε περιοχής (δημοτική και περιφερειακή αρχή, επιμελητήρια, εργατικά κέντρα, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις, κινηματικοί φορείς κ.α.). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαμόρφωση των περιφερειακών προγραμματικών θέσεων συμμετείχαν εκατοντάδες επιστήμονες από τις περιοχές που αφορά το πρόγραμμα στο οποίο δίνεται κυρίως έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική κάθε περιφέρειας.

Κάλεσμα στην κοινωνία 

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος με στόχο την εγγραφή νέων μελών και την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας των Οργανώσεων Μελών. Η ίδια η διαδικασία του προγράμματος αποτελεί και ένα κάλεσμα στην κοινωνία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης της Αριστεράς. Ήδη έχει σημειωθεί αριθμητική αύξηση των Οργανώσεων Μελών αλλά και μεγαλύτερη σύνδεσή τους με τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς (σε σχέση με το 2012). Ενδεικτικό το παράδειγμα της Λέσβου όπου, σύμφωνα με τον Τ. Κορωνάκη, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλαπλασιαστεί και «αποκεντρωθεί» (από 1 οργάνωση με 150 μέλη στη Μυτιλήνη το 2012, υπάρχουν σήμερα 15 σε όλο το νησί, με συνολικά 350 μέλη).
Σε ερωτήσεις σχετικές με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι οι ανοιχτές συσκέψεις δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία αυτή καθώς η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων θα γίνει «στην ώρα της» και σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισήμανε, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει, μέσω της προγραμματικής διαβούλευσης, να κάνει κτήμα της κοινωνίας το αυριανό κυβερνητικό πρόγραμμα για μία αναπτυξιακή πορεία με σεβασμό στην Εργασία και το Περιβάλλον.

left.gr
(φωτογραφία: Εύη Φυλακτού)