Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Απεργία: Στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης

Του Γιώργου Πανταζίδη

Παρά το τσουχτερό κρύο, αρκετοί ήταν αυτοί που έδωσαν το παρόν στις δυο συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη το πλαίσιο της γενικής απεργίας. Αρχικά ο κόσμος του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο και μετά τις ομιλίες προχώρησαν σε πορεία, ενώ μισή ώρα αργότερα ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση του Εργατικού κέντρου Έβρου και του νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ενάντια στη συνεχιζόμενη λιτότητα της συγκυβέρνησης και εν όψει των νέων μέτρων που αναμένεται να ληφθούν σε συνεννόηση με την τρόικα.Εκεί , έδωσαν το παρόν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητές και εργαζόμενοι
του δήμου, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, του ΙΚΑ – ΕΟΠΠΥ και άλλοι που στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν μεγαλύτερη από περασμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς βέβαια ο όγκος των πορειών να αντιστοιχεί με τα προβλήματα των πολιτών της περιοχής. Άλλωστε την ίδια στιγμή, οι δρόμοι και καφετέριες ήταν γεμάτες. Και τα καταστήματα ήταν ανοιχτά στην πλειονότητά τους και παρά την απόφαση της ΕΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Έβρου για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, γεγονός που δεν βοηθούσε να καταλάβει κάποιος ότι είμαστε σε κλίμα γενικής απεργίας






  Κόσμος στην Αθήνα

Σαφώς διαφορετική ήταν η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις με τον κόσμο να δίνει δυναμικά παρόν. Μεγάλη χαρακτηρίζεται η απεργιακή κινητοποίηση της 27ης Νοέμβρη ενάντια στα νέα μνημονιακά μέτρα λιτότητας προ των πυλών. Το παρόν έδωσαν σωματεία, φορείς, κόμματα, συλλογικότητες, καθώς επίσης και οι φοιτητικοί σύλλογοι, σε μια από τις πλέον μαζικές απεργίες των τελευταίων χρόνων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΕΕ σημειώνει πως είναι πλέον κοινή διαπίστωση πως η κρίση «καλά κρατεί» στην αγορά και τα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Αναφερόμενη στη «ζοφερή» πραγματικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και εμπόρων η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σημειώνει τα εξής: «Τα λουκέτα αυξάνονται, ο εξαιρετικά μειωμένος τζίρος αναδιανέμεται προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ αυξάνονται επικίνδυνα, η υπερφορολόγηση πλήττει το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οι προσφορές και προωθητικές ενέργειες απελευθερώνονται, η τάση για άνοιγμα τις Κυριακές συνεχίζεται, το παρεμπόριο διογκώνεται».

Αριθμοι και στοιχεία

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν τις καταστροφικές συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής.
· 1 στις 4 θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την κρίση, έχουν χαθεί.
· Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 27% όταν στο τέλος του 2008 ήταν 7,2%
· Πάνω από το 70% των ανέργων είναι χωρίς δουλειά περισσότερο από έναν χρόνο.
· Ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν αυξήθηκε κατά 30% την περίοδο 2010-12.
· Είμαστε πρώτοι στην Ε.Ε σε φτώχεια και υστέρηση βασικών αγαθών.